Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Vormen en bakvormen

'Het oog wil ook wat' is een bekende uitdrukking. Het uiterlijk van in dit geval een gerecht kan veel doen voor de beleving van de gast. Het heeft zelfs invloed op de mening of het gerecht gesmaakt heeft. De vorm van een gerecht is dus erg belangrijk. Onderstaande soorten vormen kun je gebruiken voor deeg, beslag, paté, ijs, mousse, bavaroise, etc. Houd bij een materiaal als aluminium of dun plaatstaal rekening met de verwerking van zure ingrediënten. Deze zullen het materiaal aantasten en ze geven bij beschadiging een grijze verkleuring aan je product. Voorbeelden van zure producten zijn sinaasappel of citroen, tomaat, vers rood fruit en yoghurt.

Muffinplaat

Voor het bakken van muffins of cupcakes zijn deze standaardplaten uitermate geschikt. Maar je kunt ze ook erg goed gebruiken voor het bakken van kleine broodjes of een brioche. Naast de standaardplaten zijn er ook kleinere en grotere varianten. De platen zijn gemaakt van blik: dun plaatstaal met een beschermende coating om onder andere aanbakken te voorkomen. Het beste is om de muffinplaten na gebruik met een stukje keukenpapier schoon te vegen. Mochten ze toch eens nat of met water gereinigd moeten worden, laat ze dan na reiniging goed drogen in bijvoorbeeld een warme oven.

Timbaal

Is bij voorkeur gemaakt van dun plaatstaal. Een timbaal is, net als een muffinvorm, bijna altijd conisch: de onderzijde is een klein beetje kleiner dan de bovenzijde. Op die manier kun je het gare product makkelijk 'lossen', uit de vorm krijgen. Dit is belangrijk omdat een timbaal altijd hoger is dan de breedte en om die reden producten makkelijk vast blijven zitten. Zorg dat je de timbaal niet met sop en water hoeft schoon te maken. Dit ontvet de vorm namelijk waardoor de kans op aanbakken of vastplakken een volgende keer groter is.

Cocotte

Deze kent bijna dezelfde toepassingen als de timbaal. Een cocotte is echter van aardewerk en is lager dan de breedte. Door de eigenschap van aardewerk zal de temperatuuroverdracht op het product gelijkmatiger zijn. Ook zal het product niet of nauwelijks aan de onder- en zijkant kleuren. Als er geen enkele kleuring plaats mag vinden bak je het product 'au bain-marie' in de oven. De cocotte staat dan voor een groot deel in een laag heet water in de oven. Een cocotte heeft rechte wanden. Reiniging kan zonder problemen in de vaatwasmachine.

cocotte

Patévorm

Een veel gebruikte naam voor de patévorm is terrine of tunnel. De klassieke terrinevorm lijkt namelijk op een tunnel: na het storten heeft het een rechte onderkant, rechte zijkanten en een gebogen bovenzijde. Tegenwoordig vind je ze in vele vormen en maten: driehoek, rechthoek, halve cirkel, etc. Houd met de toepassing van de gekozen vorm rekening met het materiaal. Zo zal aluminium dikker zijn en beter toepasbaar voor warme bereidingen als paté. Dun plaatstaal echter geeft warmte snel af en is geschikt voor koude producten als bavaroise of mousse of een paté waarbij bruinkleuring gewenst is. Goed laten drogen na reiniging.

Bombe

Specifiek voor de vormgeving van een ijsbombe. Dit is een in laagjes opgebouwd ijsdessert voor meerdere personen. Tijdens het opbouwen van de bombe sluit je deze af met een bijbehorend deksel. Vaak uitgevoerd in aluminium vanwege de warmtegeleidende eigenschap. Let om die reden goed op: bij het zeer koud maken van de vorm blijf je eenvoudig met vochtige handen aan de vorm kleven! Geen paniek, de warmte van je hand zal de vorm vanzelf ontdooien.

Springvorm

Voor alle ronde vormen met een rechte zijkant is dit de meest ideale. Door middel van een klem maak je de bodem vast. Dezelfde klem zorgt bij opening ook voor verwijding van de zijkant waardoor je deze makkelijk kunt weghalen. Je gebruikt de springvorm voornamelijk voor gebakken taarten, maar je kunt ze ook toepassen bij ijs- of bavaroisetaarten. Is gemaakt van dun plaatstaal. Alleen na gebruik met ijs of bavaroise reinigen met water en sop en goed laten drogen. Anders met keukenpapier schoonvegen.

springvorm

Silicone

Veel van bovenstaande vormen zijn tegenwoordig ook te verkrijgen als siliconenvorm. Kijk voor meer informatie over deze vorm en dit materiaal bij 'Materiaalkennis: siliconen'.