Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gereedschappen voor schoonmaken van vis en oesters

Veel horecakeukens laten vissen schoongemaakt aanleveren. Voor de koks die ervoor kiezen zelf schoon te maken, zijn onderstaande gereedschappen onmisbaar. Toegegeven, ontschubben kan ook met de achterkant van een koksmes, maar dit verloopt trager en de kans op beschadigen van de vis is groter.

Gratenpincet

Hiermee kun je de graten uit gefileerde vis trekken. In vele soorten en maten te verkrijgen, ook als gratentangetje. Deze lijkt enigszins op een knijptang zoals je die ook bij een doe-het-zelfzaak kunt kopen. Belangrijk is de grip die je hebt: ook bij veel kracht moet je de pincet goed vast kunnen houden. De grip op de graat die uit de vis moet, is ook belangrijk. Zoek daarom naar een pincet met fijne scherpe ribbels in de 'bek'. Aangezien er grote en kleine vissen(graten) zijn, is het raadzaam om meerdere maten pincetten te hebben. De gratenpincet is bij voorkeur gemaakt van RVS in verband met de sterkte van het materiaal. Denk er bij het reinigen aan dat er makkelijk vuil kan gaan zitten in het smalle deel waar de twee delen aan elkaar vastzitten.

een gratenpincet

Ontschubber of schubbenschraper

Het grote voordeel van dit gereedschap is de opvang van de visschubben. Met het ontschubben met behulp van de achterkant van een koksmes vliegen deze namelijk alle kanten op. Handvat en bakje zijn nog wel eens gemaakt van aluminium, de scherpe delen die de schubben van de vis trekken in het algemeen van RVS. Schubben blijven makkelijk ergens op- en aanplakken, houd daar rekening mee tijdens het reinigen en controleer jezelf goed.

De oesteropener en ontschubber

Oesteropener

Als je een grote partij oesters snel moet openen, is dit een goed apparaat ter vervanging van het oestermes. Het apparaat is gemaakt van duurzaam RVS met vaak een houten handvat. De basis wordt vastgeklemd aan de werkbank met behulp van een vleugelmoer aan de onderzijde. Let er bij aanschaf op dat je dit kunt doen met een vleugelmoer waarbij je een goede grip hebt. Het vocht dat uit de oesters loopt, bemoeilijkt het schoonmaken; je moet het hele apparaat van de werkbank losschroeven. De basis is vaak niet alleen van RVS, maar ook van hout of kunststof. Zorg er om die reden voor dat je alles na reiniging goed laat drogen.