Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gereedschappen voor: opdelen

Speciale producten hebben vaak speciale gereedschappen nodig. Dit kan komen door de exclusiviteit van het product, bijvoorbeeld truffel, of omdat je maar een erg klein deel van een product nodig hebt, bijvoorbeeld alleen het gekleurde deel van de schil van een sinaasappel. In alle onderstaande gevallen zijn de gereedschappen scherp of zeer scherp. Ga er dus voorzichtig mee om en bewaar ze op een manier dat ze scherp blijven.

schaven en raspen

Zesteur

Dankt zijn naam aan de 'zeste' van citrusvruchten. De zeste is het gekleurde deel van de schil van sinaasappels, citroenen, grapefruit, etc. Deze bevat veel geurige en smakelijke oliën die je met de zesteur er af kunt schaven. Het handvat is van kunststof en enigszins dik voor een goede grip. Het RVS deel heeft 4 tot 6 vlijmscherpe kleine oogjes waarmee je over de schil schraapt en de zeste in sliertjes er vanaf haalt. Controleer de oogjes na reinigen goed: er kan nog vuil achterblijven.

Rasp

Vooral door TV-kok Jamie Oliver is de handrasp erg populair geworden. Er zijn vele soorten in grofte en vorm. Ook de toepassingen zijn divers; harde groenten, citroenen, harde kazen zoals Parmezaan, chocolade en noten. Maar ook voor specerijen als nootmuskaat en gember zijn speciale raspen. De vierkante rasp is zeer geschikt voor grote hoeveelheden geraspte kaas of groenten. De handrasp gebruik je voor het laatste moment schaven of raspen van een smaakstof of garnering over een gerecht. Beiden hebben een stevig kunststof handvat. In al die kleine gaatjes kan vuil zich ophopen; goed reinigen en controleren dus.

Mandoline

Wellicht wat gedateerd, maar voor het snel, gelijkmatig en secuur schaven van groenten of aardappelen een fijn stuk gereedschap. Er zijn twee soorten; de Franse en de Japanse. De Franse is volledig gemaakt van RVS met rubberen dopjes om slippen te voorkomen, de Japanse is van bamboe of plastic met een vlijmscherp mes dat er diagonaal in zit. Je kunt er plakjes, frites en reepjes mee snijden/schaven. Met de Franse mandoline kan ook het klassieke aardappelgarnituur 'pommes gaufrettes' worden gemaakt. Door de vele hoekjes en gaatjes is hij lastig schoon te maken, controleer daarom na het reinigen goed. Voor de veiligheid kan je bovenop een opzetstuk plaatsen waarin je het product tot het laatste kleine stukje kunt opschaven.

Japanse mandoline

Truffelschaaf

Een truffel behoort tot een van de duurste producten in de keuken. Het is om die reden belangrijk om de truffel gaaf en dun te schaven. Het mesje is in dikte in te stellen en afneembaar zodat je het kunt laten slijpen. Aangezien je truffel vaak aan tafel bij de gast over het gerecht schaaft, wordt de schaaf mooi uitgevoerd met houten handvat en licht verchroomd RVS snijdeel.

een truffelschaaf