Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Keukenwerkzaamheden automatiseren

Automatisering is overal om ons heen te vinden. De verkeerslichten worden bediend door een geautomatiseerd systeem. De kassa in de winkel waarop de boodschappen worden aangeslagen, doet meer dan alleen een optelling maken van de prijs van de artikelen; het is ook de basis voor een voorraadbeheersysteem. Zodra er een artikel verkocht wordt, wordt dit meteen uitgeboekt en kan een vervangend exemplaar besteld worden.
Automatisering zorgt voor tijdwinst en haalt foutkansen uit het bewerkingstraject. Dit voorkomt verspilling van grondstoffen (waste) of het bespaart arbeidstijd zodat er meer rendement uit een product gehaald wordt.

Mechaniseren is niet meer dan het uit handen nemen van één stap uit een bewerkingstraject, denk aan het schillen van aardappelen dat je met een aardappelschilmachine kunt doen, of het snijden van producten met een keukenmachine.

Heel veel geautomatiseerde processen in de keuken worden als vanzelfsprekend gezien, denk maar aan de oven die een product bevochtigt met stoom, de ingebouwde timer die ervoor zorgt dat frituurmandjes automatisch uit het frituurvet worden gelicht of een thermostaat die zorgt voor de juiste temperatuur. Veel ovens hebben volledig voorgeprogrammeerde programma´s. Hierin worden producten tijdens de volledige bereidingstijd, bij de juiste temperaturen, vochtigheid en luchtstroom tot de juiste gaarheid gebracht.
Je spreekt van automatisering als apparaten bepaalde menselijke bewerkingen of bereidingen volledig overnemen. Dit leidt tot:
– tijdwinst in de bewerking,
– het afstoten van routinewerkzaamheden, zoals rekenen en schrijven,
– snellere controlemogelijkheden.

De meeste automatisering is terug te vinden in bestelsystemen, kassasystemen en inroosterprogramma´s.
Vaak kunnen geautomatiseerde systemen met elkaar communiceren zodat stappen uit het productieproces van minuut tot minuut geregistreerd worden en in de HACCP-administratie kunnen worden verwerkt. Denk ook aan koelingen en vriezers die per dag automatisch de gemeten temperaturen doorgeven en registreren en je bericht geven als er iets misgaat. Zo zijn er ook programma'’s die kant en klare oplossingen hebben voor voorraadbeheer en systemen die je helpen bij het samenstellen van roosters. Jij als moderne kok zal deze systemen moeten begrijpen en moeten weten hoe ze werken. Het maakt het werk eenvoudiger, al zal er altijd gecontroleerd moeten worden.