Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gereedschappen selecteren

Naast de messen en de pannen staat er in de keuken nog meer keukengerei tot je beschikking die je het werken makkelijker kan maken. Meestal zul je zonder speciale gereedschappen een product ook wel kunnen bewerken, maar dat is niet altijd verstandig.

Er zijn verschillende redenen om in plaats van eenvoudige hulpmiddelen zoals een mes, te kiezen voor speciaal gereedschap:

• Als je op een andere manier het beoogde doel niet kunt bereiken: je hebt bijvoorbeeld niet de vaardigheid om een product te bewerken en hebt daar gereedschap voor nodig.
• Als het ten goede komt aan het resultaat: het snijden van frites met een mes bijvoorbeeld levert onregelmatig gesneden frites op, met een snijmachine zijn de frites altijd even dik gesneden.
• Als het tijdwinst oplevert: je bent iedere dag twee uur bezig met groenten te snijden, met een groentesnijmachine doe je er 20 minuten over, een tijdwinst van 100 minuten.

Voordat je gereedschap aanschaft, moet je jezelf dus altijd afvragen “wat het gaat opleveren.” Dat kan zijn: een beter product, minder afval of meer tijd.

Voorbeeld

Het is best mogelijk om met een mesje een pit uit een kers te peuteren. Als het sporadisch voorkomt dat je een kers moet ontpitten, is het niet zinvol om daar speciaal gereedschap voor aan te schaffen. Maar als het wat vaker voorkomt, kan je beter een kersenontpitter kopen. Dat gaat toch wat sneller en bovendien beschadig je de kers minder dan bij gebruik van een mes. Als je regelmatig grote hoeveelheden kersen moet ontpitten, ga je nog een stapje verder. Dan gebruik je een ontpitautomaat. Dat werkt weer sneller want je hoeft dan niet meer elke kers afzonderlijk in je handen te nemen en te bewerken. Of je koopt ontpitte kersen in, dat scheelt nog meer tijd.

Als je de kosten goed inzichtelijk hebt, kan het ook voordelig zijn om te bewerken producten kant en klaar in te kopen. Vaak kan een leverancier die gespecialiseerd is in een product dit vaak veel beter dan wanneer we dit zelf doen. Een slager snijdt het vlees vaak preciezer op gewicht, een visleverancier kan vaak beter fileren tegen een lagere kostprijs en een groenteboer heeft vaak de juiste machines om groenten te schillen en te snijden. Het blijft altijd een afweging of je producten zelf gaat bewerken, wel of niet met gereedschap of dat je de producten bewerkt inkoopt.