Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gereedschappen voor: opkloppen, malen en pureren

Sommige producten kun je in de originele vorm niet optimaal gebruiken. Ook is het mogelijk en soms wenselijk om een grondstof van structuur te veranderen zodat deze beter te gebruiken is. Zo maak je met behulp van een garde van een vloeibare room een enigszins stevig en luchtig eindproduct: slagroom.

Bron: Hakvoort

Opkloppen

Garde

Gardes kun je in vele varianten verkrijgen. Elke variatie in lengte of dikte heeft zijn eigen toepassing. Het doel is van alle gelijk: het mengen of opkloppen (luchtig maken) van producten. De belangrijkste verschillen:
• Garde met dikke draad: stevige garde bedoeld om zware en dikke producten te mengen door te roeren. Bijvoorbeeld (grote hoeveelheden) soepen en sauzen.
• Garde met dunne draad: lichte garde bedoeld om lucht in een product te krijgen door deze op te kloppen. Bijvoorbeeld eiwit en room.
Let er bij de aanschaf van een garde op hoeveel draden hij heeft. Hoe meer draden, hoe meer lucht je in de room/saus slaat.
• Garde van siliconen of kunststof: bedoeld om te gebruiken in pannen met antiaanbaklaag .

Gardes zijn te verkrijgen met ergonomische handvatten; het handvat is dan niet recht, maar gebogen en enigszins dikker voor een goede grip.

Melkklopper

Door de huidige koffiemachines en hun mogelijkheden zie je de handmatige melkklopper niet veel meer. Het is economisch niet rendabel om voor elke cappuccino met de melkklopper melk op te schuimen. Je vindt ze daarom eigenlijk alleen nog maar in huiselijke kring. Door de fijne mazen krijg je een zeer fijn en luchtig melkschuim. Maak de klopper na gebruik direct en goed schoon: er kan makkelijk melk tussen de mazen blijven zitten.

Malen

Vijzel

In het Frans is dit een 'mortier' wat splijten of vergruizen betekent. Een vijzel is van harde en duurzame materialen gemaakt als steen of gietijzer. Je kunt er gedroogde kruiden en specerijen mee verkleinen en tot poeder malen. Ze zijn ook geschikt voor natte bereidingen zoals pesto of Indische kruidenpastas. Het voordeel van de vijzel is dat het product gekneusd wordt. Hierdoor komen veel geur- en smaakstoffen vrij. Let op: ze zijn vaak erg zwaar.

Pepermolen en zeezoutmolen

Hebben als doel om harde peperkorrels of grof zeezout te vermalen of te verpulveren. De meesten zijn traploos in grofte in te stellen, van fijn tot erg grof. Aangezien peperkorrels nogal hard zijn en zout nogal corrosief (bijtend), is het maalwerk vaak van RVS. Vanwege de hardheid en slijtvastheid zijn er ook keramische maalwerken. Het omhulsel waar de peperkorrels inzitten kan van zeer diverse materialen gemaakt zijn: hout, aluminium, kunststof, steen, etc. Soms is het nodig de molen eens goed te reinigen. Let er dan wel op dat je de molen goed droogt voor je deze weer vult.

Pureren

Pureeknijper

De knijper is in de professionele keuken bijna onmisbaar bij de bereiding van aardappelpuree. De gare aardappel wordt door de fijne gaatjes geperst. De knijper is eenvoudig uit elkaar te halen om deze goed te reinigen. Let er op dat al het zetmeel verwijderd wordt en dat je de knijper goed laat drogen voor je deze weer in elkaar zet. Bij voorkeur is deze gemaakt van RVS; je moet namelijk vaak nogal wat kracht zetten. Om het gewicht en kosten laag te houden ook te verkrijgen in aluminium.

Stamper

Stampers zijn in diverse formaten te verkrijgen. Ze stampen het product allemaal tot een grof eindproduct. Dit in tegenstelling tot de knijper die een zeer fijn eindproduct maakt. Er zijn echter ook stampers verkrijgbaar die fijner stampen. In alle gevallen zijn deze gemaakt van RVS. Let er bij aanschaf op dat je een goed handvat hebt; je moet vaak veel kracht zetten. In tegenstelling tot de knijper kun je andere ingrediënten voor bijvoorbeeld een stamppot direct meestampen tijdens de bereiding.