Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Messensoorten

Veel werk in de keuken vereist zijn eigen mes. Er zijn erg veel verschillende messen. De keuze voor een soort mes hangt af van het doel dat je wilt bereiken en van het product dat je bewerkt. Sommige messen hebben meer dan één functie. Andere messen zijn weer voor slechts één taak berekend. De verschillen zijn echter vaak niet zo groot en het hangt ook samen met eigen voorkeur.

kartelmes

Een kartelmes of broodmes is een 20-30 cm lang gekarteld keukenmes met een handvat, dat wordt gebruikt om brood te snijden.
De huidige broodmessen zijn lichter en minder stevig geworden, omdat het brood niet meer zo zwaar is als het vroegere zware bruinbrood. De grote kartels zorgen ervoor dat het brood bij het snijden niet verkruimelt. Door het lange lemmet kunnen er ook langwerpige bolletjes makkelijk mee opengesneden worden. Voor het schuin doorsnijden van sandwiches is een broodmes het meest geschikt.

kartelmes

Koksmes

Het koksmes is een groot mes om rauwe groenten, vooral bladgroenten te versnijden. Het is een zeer functioneel mes om allerhande zaken mee fijn te snijden maar ook om mee te hakken. Onder het heft is ruimte voorzien voor de vingers, zodat deze de snijplank niet raken tijdens het snijden.

Koksmes

Uitbeenmes

Stevig en vrij kort mes om beenderen te verwijderen uit vlees, maar ook voor het ontvliezen en versnijden van vlees.

Uitbeenmes

Officemes

Klein allround keukenmesje geschikt voor allerlei doeleinden. Het lemmet heeft een lengte van maximaal 12 centimeter. Wordt gebruikt voor het draaien en reinigen van groenten, garneertechnieken enzovoort.

Officemes

Paletmes

Is geen voorwerp om mee te snijden. Wel is een paletmes uit hetzelfde materiaal vervaardigd. Het dient voornamelijk om gerechten uit een vorm te halen of los te steken.
Te gebruiken voor het gladstrijken van crèmes, deegsoorten en glazuur. Ook handig voor het losmaken en omdraaien van pannenkoeken. Let op bij het gebruik van keramische anti-aanbakpannen of pannen met een teflonlaag; deze kunnen makkelijk beschadigen door dit materiaal. Daarvoor zijn er houten of kunsstoffen paletmessen in de handel.

Paletmes

Santokumes

Het Santokumes is een oorspronkelijk uit Japan afkomstig mes dat wordt gebruikt in de keuken. De naam betekent 'drie deugden' en betekent dat het mes kan worden gebruikt voor verschillende taken (plakken snijden, dobbelsteentjes maken en fijnsnijden) in de keuken.

Santukomes

Chinees koksmes

Het Chinees koksmes is een karakteristiek stuk gereedschap dat in de Chinese keuken voor bijna alle bereidingen wordt gebruikt. Het is een gesmeed stuk staal, al dan niet roestvrij, met een lemmet van rechthoekige vorm, dat met een pen aan een houten handvat is gestoken. De dikte van het blad wisselt per mes; voor zuiver snijden is het blad dun, voor zwaarder werk zoals hakken is het dikker en voor algemene toepassing wordt er een compromis gevonden. Het lemmet is meestal ca 20 cm lang en 10 cm breed. De snede is nagenoeg recht maar loopt heel licht convex. Het mes wordt met een hand vastgehouden. Behalve voor snijden kan het mes voor een aantal andere doeleinden worden gebruikt: het hakken van groente, kruiden of paddenstoelen, het platslaan van knoflooktenen of gemberwortel, het transporteren van gesneden materiaal naar de kookpan of wok door het op het horizontaal gehouden lemmet te schuiven. Het mes wordt vaak gebruikt op een zware, meestal rond hakblok, dat bestaat uit een dikke doorsnede van een boomstam.

Chinees koksmes