Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Keukenadministratie automatiseren

Ook in de professionele keuken is administratie belangrijk voor een goede organisatie. Denk bijvoorbeeld aan roosters maken, het bijhouden van omzetten, voorraadbeheer, het vastleggen van HACCP-gegevens, recepturen, calculaties, werklijsten enzovoort. Met behulp van deze administratie kun je werk beter plannen. Met omzetcijfers kun je bepalen hoeveel werkuren er nodig zijn en door gerechten te calculeren kun je een verkoopprijs bepalen. Het is belangrijk om deze informatie bij te houden en te registreren, zodat je de gegevens die nodig zijn altijd terug kan vinden.
Tegenwoordig is het gebruik van computers in keukens een normale verschijning. Het is voor jou als moderne kok van belang, dat je weet waarvoor en hoe deze administratieve programma's gebruikt kunnen worden.

Software voor de keuken

De moderne kassasystemen die in de horeca gebruikt worden, zijn vaak voorzien van modules waarmee je bijvoorbeeld gewerkte uren kan registreren of aan de hand van omzet een rooster kan samenstellen. Voorraadbeheer, recepturen en calculaties kunnen in deze systemen bijgehouden worden zodat je op elk willekeurig moment precies weet wat er verdiend wordt. Ook kan je aan het eind van de dag zien wat er aan voorraad aanwezig moet zijn en wat er eventueel besteld moet worden. Planningen van werkzaamheden worden automatisch gemaakt aan de hand van voorraad en wat er verkocht is. Je kan een kassasysteem zover uitbreiden dat bijna alle processen automatisch verwerkt worden.

De voedingsmiddelenhygi├źne kan met computerprogramma's worden bijgehouden, waardoor de registratie direct verwerkt wordt in een actielijst.

Door een aantal zaken te automatiseren kun je eerder inspelen op de dingen die moeten gebeuren in de keuken. Deze manier van werken bespaart een leidinggevende in de keuken behoorlijk wat arbeidsuren.
Het blijft natuurlijk altijd een afweging of deze systemen echt nodig zijn in je keuken; de kosten ervan zijn behoorlijk hoog. Voor grote bedrijven met dito keukens zal het daarom meer opleveren dan voor een klein restaurant. Zorg bij aanschaf ervoor dat het systeem zoveel mogelijk op de toekomst voorbereid is. De wet- en regelgeving op het gebied van voedingsmiddelen verandert namelijk regelmatig; vanaf eind 2014 bijvoorbeeld moeten horecagasten extra informatie kunnen krijgen over de allergenen die een gerecht bevat, daarna volgt de verplichting om het aantal calorie├źn kenbaar te maken. Automatisering gaat hierbij een grote rol spelen.