Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Persoonlijke koksuitrusting

Het is in het algemeen in keukens gebruikelijk dat je je eigen gereedschap meeneemt. De meeste koks hebben dan ook een eigen messenset en aanzetstaal. Ook is het belangrijk dat je over de juiste kokskleding beschikt. Kleding moet je beschermen tegen hitte c.q. verbranding en tegelijkertijd moet het comfortabel zitten. Goede kokskleding wordt over het algemeen gemaakt van katoen omdat dit materiaal brandwerend is en goed ventileert; het kan in een keuken tenslotte behoorlijk warm worden.

De belangrijkste gereedschappen: je messen. Je messenset bestaat in ieder geval uit de meest voorkomende soorten messen waar je als kok bij uiteenlopende producten mee uit de voeten kunt.

Messen

• Koksmes: De vorm van de snijkant van een koksmes is met de lichtronde lijn heel karakteristiek. Het lemmet is ongeveer 20 cm lang. Koksmessen hebben een hoog lemmet van circa 4 tot 5 cm zodat je de vingers van je hand waarmee je het product vasthoudt, tegen de zijkant van het lemmet kan houden. Op deze manier kan je veilig en snel werken. Een koksmes wordt gebruikt voor het snijden volgens de 'wals-methode', om bijvoorbeeld brunoise of julienne te snijden of om te ciseleren, dus zeer dunne plakjes te snijden.
• Officemesje: kort mes dat je gebruikt als je een product vanuit de hand in een vorm wilt snijden, bijvoorbeeld voor de garnering van gerechten of voor klein snijwerk zoals het uitsnijden van fruit.
• Fileermes: een lang smal mes met een flexibel lemmet dat gebruikt wordt om vis of vlees te fileren of te trancheren. Een ideaal mes om zeer dunne plakjes te snijden.
• Schilmesje: kort mesje dat door het korte lemmet makkelijk is om mee te schillen. Overigens wordt voor het schillen ook vaak een dunschiller gebruikt.
• Uitbeenmes: stevig kort mes van tussen de 10 en 16 cm met een lemmet met een lichtronde punt om bij het uitbenen op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen.

Naast een messenset bestaat de basisuitrusting van een kok uit:

Kleding

• Koksmuts: uit hygiëneoogpunt word er een koksmuts gedragen; zo voorkom je dat er haren in het voedsel terecht kunnen komen.
• Halsdoek: deze wordt gebruikt tegen het transpireren.
• Koksjas: meestal koksbuis genoemd, heeft als belangrijkste eigenschap dat hij snel uit te trekken is als je bijvoorbeeld hete vloeistof over je heen krijgt. Daarom zie je vaak bolknopen of drukknopen op deze jassen.
• Sloof: deze is vooral ter bescherming van je benen. Een sloof wordt gauw vuil als je aan het werk bent en is dan gemakkelijk te wisselen om er netjes uit te blijven zien.
• Koksbroek: zorg dat je een koksbroek draagt die van brandwerende stof is gemaakt is en niet te dik is.
• Schoenen: Schoenen zijn enorm belangrijk. Je staat tenslotte bijna de gehele dag en je krijgt te maken met gladde vloeren. Daarom zijn goede stevige schoenen met antislipzolen voor mensen die de hele dag staan of lopen een must. Je zal hierdoor minder snel rugklachten of problemen met knieën krijgen.

Het komt vaak voor dat het restaurant of de instelling waar je werkt de bedrijfskleding aan jou verstrekt, maar soms wordt er van je gevraagd om zelf een koksbroek en een koksbuis mee te nemen.