Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Messen onderhouden

Een mes moet lekker in de hand liggen en stevig aanvoelen. Een mes bestaat uit het lemmet (het snijgedeelte) en het heft (het handvat).
Het lemmet wordt over het algemeen van roestvast staal gemaakt. De vorm ervan kan per mes verschillen en het snijvlak kan glad zijn of voorzien van een profiel (kartel).
Bij het heft moet je letten op eventuele scherpe kanten en de lengte, de vorm en het materiaal van het heft zijn belangrijk en moeten goed in je hand liggen. Het heft kan bestaan uit kunststof, hout of metaal. Om er lang plezier van te hebben, zul je zorgvuldig met een mes om moeten gaan.

Goed materiaal heeft de juiste verzorging nodig. Voor het onderhoud van messen houdt het in dat je:
1. je messen scherp houdt;
2. je messen schoon houdt;
3. je messen zorgvuldig opbergt.

Alleen met een scherp mes kan je efficiënt, veilig en met plezier werken. Houd je messen dus goed scherp, dat wil zeggen zorg dat het snijvlak dun is.

Koksmessen onderhouden met aanzetstaal of wetsteen

Elk keukenmes of koksmes wordt bot door intensief gebruik. Een mes gemaakt van staal krijgt altijd braampjes waardoor het mes juist scherp of bot is. Als een stalen mes bot wordt, wil dat zeggen dat de braam op de snede van het mes 'omkrult'. Met een aanzetstaal zet je deze braam weer recht op de snede van het mes en haal je de overtollige bramen eraf. Stalen messen van een zachte staalsoort zijn dus sneller bot. Een hard stalen mes zal echter de snede niet snel doen krullen en blijft daarom ook veel langer scherp. Een aanzetstaal dient om jouw messen langer scherp te houden. Botte messen krijg je echter niet scherp met een aanzetstaal: deze moeten een nieuwe snede krijgen door ze te slijpen met een wetsteen of door ze te laten slijpen door een professionele messenslijper.

Schoonhouden van messen

Houd je messen goed schoon. Reinig ze regelmatig met lauw/warm water en maak ze droog. Dat is niet alleen belangrijk uit hygiënisch oogpunt. Het komt ook ten goede aan de conditie van je gereedschap. Reinig bovendien tussen de werkzaamheden door je mes regelmatig en voorkom daarmee dat je aan de vruchten in het dessert nog kunt proeven dat je even daarvoor uien gesneden hebt.
Reinig je messen nooit in een vaatwasser; dit zal je mes onherstelbaar beschadigen. Door de hitte kan het heft barsten en de chemische middelen in de vaatwasser zorgen voor corrosie (roestplekken).

Opbergen van messen

Messen kun je het best bewaren in een messenblok, magneetstrip of kokskoffer. In een keukenlade is de kans groot dat de verschillende messen met elkaar in contact komen zodat er bramen aan de snede kunnen ontstaan en deze zo beschadigen. Als je kiest voor een messenblok, let er dan op dat het blok horizontale gleuven heeft. Bij verticale gleuven gaat, elke keer dat je het mes in en uit het messenblok haalt, het lemmet van het mes over het hout of kunststof van je messenblok. Hierdoor worden je messen elke keer botter.
TIP: Heb je een messenblok met verticale gleuven, plaats dan de messen met de rug naar onderen zodat de snede het messenblok niet raakt.

Snijplanken

Voor het behoud van de messen is een houten snijplank de allerbeste keuze om producten op te snijden. Kersen-, beuken- en rozenhout zijn hiervoor de meest gebruikte houtsoorten (kopsverlijmde snijplank). Een kwalitatief goede snijplank is ook van belang voor het behoud van het snijgereedschap.
Het alternatief voor een houten snijplank is een kunststof snijplank. Let echter wel op want deze zijn er in verschillende kwaliteiten. Jouw messen worden sneller bot als je op te hard kunststof of ander materiaal snijdt.

een snijplank van beukenhout