Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Afwerking van keukenruimte

Keukens kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. De keuze voor de afwerking hangt af van de gebruikseisen, de wijze van reinigen (nat of droog, spuiten en stofzuigen) en, niet onbelangrijk, het budget. De prijs hangt voornamelijk samen met welke materialen je gebruikt; stootlijsten van roestvast staal zijn prijziger dan kunststoflijsten, vloertegels zijn vaak goedkoper dan een kunststofvloer, werkbanken van bijvoorbeeld trespa zijn goedkoper dan RVS, etc. In dit item kun je lezen waar de afwerking in een keuken aan moet voldoen bij:
1. vloeren;
2. wanden;
3. ramen en deuren;
4. plafond.

1. Vloeren

Slechte vloeren veroorzaken het merendeel van de ongevallen in keukens. Vloeren dienen zoveel mogelijk vrij te zijn van oneffenheden (zoals drempels) en gevaarlijke hellingen. Ze moeten zoveel mogelijk vast, stabiel, slipvrij (stroef) en goed te reinigen en te onderhouden zijn. De vloeren moeten gemaakt zijn van ondoordringbaar, niet-absorberend en niet-toxisch materiaal. Bestand zijn tegen kokend water, vet, zuur en alkaliën, slijtage en mechanische belasting. Vloeren moeten enigszins aflopen naar een afvoerput of vloerrooster van roestvast staal. Vloerroosters zijn makkelijk omdat met een trekker het schrobwater eenvoudig af te voeren is. Een vloerrooster tussen twee verschillende ruimtes voorkomt het weglopen van schrobwater naar de andere ruimte.

schrobput in keukenvloer

2. Wanden

Wanden in keukenruimten worden minder vuil dan vloeren, maar ook bij de afwerking van wanden moet rekening gehouden worden met het gebruik van reinigings- en desinfectiemiddelen. Vooral het onderste deel van de wand (tot circa 1,5 meter) wordt nog specifiek belast door stoten, krassen en schuren van transportmiddelen, zoals bijvoorbeeld bordenwagens. In de meeste keukenruimten worden langs de wanden dan ook stootranden geplaatst en worden hoeken en deurkozijnen beschermd door roestvaststalen hoekprofielen. Vooral in de natte ruimten hebben de wanden een extra belasting van vocht en dient de overgang van vloer naar wand voorzien te zijn van een sanitaire plinttegel (ronde plinttegel). Vanaf de vloer tot aan het plafond dienen de wanden betegeld te zijn, leidingen en afvoerpijpen moeten zoveel mogelijk in de wand zijn weggewerkt.

3. Ramen en deuren

Ramen en andere openingen moeten zo zijn gemaakt en afgewerkt dat er zich geen vuil kan ophopen. Te openen buitenramen moeten voorzien zijn van horren die eenvoudig verwijderd kunnen worden om te reinigen. De vensterbanken bij ramen moeten schuin aflopen zodat ze niet als opbergplaats worden gebruikt. Deuren moeten glad afgewerkt zijn en eenvoudig te reinigen en te desinfecteren. Klapdeuren moeten bovendien op ooghoogte transparant zijn zodat je kan zien wat zich achter de klapdeur afspeelt.

De minimale hoogte van een plafond in de keuken moet 2,5 meter zijn. De plafonds moeten glad zijn en goed te reinigen zodat zich geen vuil kan ophopen en schimmelvorming, condens of het loslaten van deeltjes wordt voorkomen. Afhankelijk van het gebruik van de verschillende ruimten in een keuken - natte of droge werkzaamheden - worden de volgende specifieke eisen aan plafonds gesteld:
1. glad en brandwerend;
2. vochtabsorberend;
3. geluids- en warmte-isolerend;
4. toegang geven aan de eventueel bovenliggende delen van technische installaties;
5. eenvoudig te reinigen.

4. Plafonds

In keukenruimten bestaan plafonds vaak uit:
– betonnen delen, die zijn geschilderd of voorzien van pleisterwerk;
– gipsplaten, waarvan de naden zijn dichtgespoten;
– systeemplafonds, die bestaan uit platen die uit elkaar kunnen worden genomen en gemakkelijk kunnen worden gereinigd.

In de vochtige ruimten mogen plafonds niet worden afgewerkt met glanzende verf, omdat deze verf geen vocht absorbeert. Plafonds worden vaak wit geschilderd om ruimten zo ruimtelijk en licht mogelijk te maken.