Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gereedschappen voor: schoonmaken van groenten

Het is goed mogelijk om de onderstaande technieken uit te voeren zonder de genoemde gereedschappen. Maar je zult het minder snel en minder secuur doen. Goede redenen dus om deze gereedschappen wel te gebruiken. Met het gebruik van deze gereedschappen weet je zeker dat je een schoon, droog en onbeschadigd product overhoudt. Op die manier kun je producten langer bewaren en zal je minder afval hebben. Messen die je gebruikt bij het schoonmaken vind je bij het onderwerp ‘messen’.

verschillende gereedschappen voor het schoonmaken van groenten

Dunschiller of econoom

Wellicht het meest gebruikte schoonmaakgereedschap in de professionele keuken. Je gebruikt deze om producten te schillen en op die manier te ontdoen van hun oneetbare buitenkant of schil. Veel dunschillers hebben een puntige en gekromde bovenkant. Hiermee kun je gemakkelijk de ‘ogen’ uit een aardappel verwijderen of de bittere binnenkant van een witlofstronk. De naam ‘econoom’ komt van de mogelijkheid om economisch te schillen. Je hebt dan weinig of minder afval in vergelijking met het schillen met een schilmes. Vuil blijft makkelijk achter bij de snijkant van het gereedschap; controleer daarom goed of alle vuil verwijderd is. Je hebt naast de gewone dunschiller ook een boogmodel, waar het mes dwars op het handvat zit.

Champignonborstel

Bedoeld om vuil van champignons te verwijderen. Maar is toe te passen op vrijwel alle paddenstoelen. Bij het wassen in water verlies je namelijk nogal wat smaak. Beter is het om met dit zachte kleine borsteltje eventueel zand en grond weg te vegen. Nog een nadeel van het wassen in water is de smaak die de paddenstoel krijgt: het zuigt zich vol met water. Als door slijtage of andere redenen de haren van de borstel korter of stugger worden dient de borstel vervangen te worden. Je zou anders de delicate paddenstoel te veel beschadigen. Na gebruik met veel water afspoelen en goed laten drogen.

champignonborstel

Slacentrifuge

Met de slacentrifuge slinger je alle water van en uit de slabladeren. Op die manier blijft de sla langer vers en knapperig. Is gemaakt van plastic. Laat de centrifuge goed uitlekken en drogen nadat je deze hebt schoongemaakt. Er zijn diverse systemen om de trommel te laten draaien die het water uit de sla slingert. De centrifuge is ook erg goed te gebruiken om kruiden na het wassen te drogen.

Olijvenontpitter

Olijven moet je met een ander apparaat dan de kersenontpitter ontpitten. Olijven zijn eenvoudig te hard voor de kersenontpitter. Dit apparaat is dan ook sterker en steviger dan zijn broertje. Bij veel kracht kan RVS nog wat buigen, aluminium is stugger en om die reden zal een olijvenontpitter van dit materiaal gemaakt zijn. Spoel de ontpitter na gebruik goed af met veel water.

olijvenontpitter

Notenkraker

Alle soorten noten zijn te openen met dit apparaat, bijvoorbeeld walnoten of pecannoten. Er zijn twee grote nadelen in het gebruik hiervan:
• het rondvliegen van harde stukken noot, en
• de mogelijkheid van het verpletteren van de benodigde kern/binnenkant.

Om het verpletteren te voorkomen zijn de huidige krakers voorzien van een stopper die je kunt instellen op de dikte van de noot. Een notenkraker heeft geen of nauwelijks onderhoud nodig.

notenkraker

Aspergeschilmachine

Een relatief snelle manier om gelijkmatig veel asperges te schillen. Belangrijke voorwaarde is wel dat de asperges recht zijn. Het apparaat bestaat uit hard plastic en heeft metalen of plastic veren om de RVS-mesjes tegen de asperge te drukken. Enig nadeel van dit apparaat is dat er soms onregelmatig wordt geschild en de asperge er enigszins hoekig uitkomt. Vanwege de vele suikers in asperges moet je de aspergeschilmachine goed en met veel water afspoelen. Als je dit niet doet zullen de vele bewegende delen aan elkaar plakken en de asperges minder goed schillen.

aspergeschiller

Foto's: Hakvoort