Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Snijwonden behandelen

Als je in de keuken werkt, werk je vaak met verschillende soorten messen en snijmachines. De kans dat je een keer een snijwond oploopt is groot. Als je mes uitschiet of als je even onvoorzichtig bent bij het ciseleren bijvoorbeeld kan dit een snijwond opleveren. Afhankelijk van de ernst van de wond kun je jezelf eerste hulp verlenen (bij eenvoudige wonden) of dit overlaten aan anderen (bij ernstige wonden).

Snijwonden

Bij snijwonden handel je als volgt:
1. Bedek een bloedende wond met een steriel verband, bij voorkeur een snelverband.
2. Mocht het bloed door het verband heenkomen, leg er dan een laagje witte en vervolgens een laagje vette watten op.
3. Omzwachtel het geheel met een stevige druk op de plaats van de wond.
4. Een gewonde arm of hand in een mitella of draagband ondersteunen, een gewond been hoger leggen.
5. Raadpleeg zo nodig een arts.

Als een snijwond een slagaderlijke bloeding tot gevolg heeft, is dit makkelijk te herkennen. Helder rood bloed spuit dan met stoten uit de wond. Het bloedverlies kan in zo'n geval aanzienlijk zijn.

Bij een slagaderlijke bloeding moet je heel snel:

1. de wond ontbloten door kleding weg te trekken, te snijden of te knippen.
2. het gewonde lichaamsdeel, indien mogelijk, omhoog brengen.
3. de slagader tussen wond en hart dichtknijpen of knevelen. Mocht dit niet lukken dan moet je je
duim stevig op (en soms zelfs in) de wond duwen en de slagader dichtdrukken.
4. een arts of ambulance (laten) waarschuwen.