Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Materiaalkennis: siliconen

Vormen en bakvormen van silicone worden bijzonder veel gebruikt. Niet zo gek, als je bedenkt dat het eigenlijk niet veel nadelen heeft. Silicone kun je omschrijven als een rubberachtige kunststof. Het merendeel van de toepassingen in de professionele keuken heeft een binnenzijde van glasvezel. Dit glasvezel zorgt voor de sterkte van de siliconen bakmatten en -vormen.

Toepassingen

De toepassingen van silicone zijn eindeloos. Het laat zich zonder problemen in elke gewenste vorm gieten of persen.
• Bakmatten: zijn te verkrijgen in de maten van gastronorm en passen daarmee precies op een bakplaat voor de oven.
• Vormen: muffins, rondjes, ovaal, lange staafjes of een kerstboom. Alles wat je wilt is te verkrijgen.
• Spatels en pannenlikkers: let er wel op dat ze daadwerkelijk van siliconen zijn, anders smelten ze bij gebruik in een kook- of koekenpan.

Eén van de nadelen van het materiaal is de stevigheid. Als de vorm te groot wordt verliest het makkelijk zijn originele vorm en zakt het uit. Hierdoor is het nodig om extra silicone toe te voegen wat de vorm weer duurder maakt.

soepel bakmatje

Onderhoud

Zowel de vormen als de matten zijn prima te reinigen in de vaatwasmachine. Stapel vormen na reinigen niet meteen op. Door de flexibiliteit zal elke vorm perfect passen in de ander. Hierdoor kan eventueel vocht niet weg wat kan leiden tot onfrisse geuren en de vorming van micro-organismen.

Eigenschappen

Voordelen:
• Flexibel: elk product is makkelijk uit de vorm te krijgen.
• Bakt niet aan: vormen van silicone hoef je dan ook niet in te vetten.
• Duurzaam: bij juist gebruik gaan materialen van silicone lang mee.
• Temperatuur: vormen kunnen worden ingevroren tot -60 °C en verhit worden tot 240 °C.
• Hygiënisch: door de gladde buitenzijde heeft vuil geen grip. De vorming van bacteriën wordt zelfs tegengegaan.

Nadelen:
• Prijs: silicone is duur in aanschaf.
• Flexibiliteit: grote(re) vormen zijn niet te verkrijgen.