Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Brandwonden behandelen

Als je in de keuken werkt, heb je te maken met een omgeving met hete vloeistoffen, ovens en andere apparatuur. De kans dat je je een keer verbrandt is groot. Brandwonden zijn de meest ernstige verwondingen die je kunt oplopen. Ze kunnen blijvende schade aanbrengen en daarmee kun je letterlijk voor het leven getekend zijn door littekens. Meestal komen verbrandingen voor door onoplettendheid, zoals een steel van een pan die boven het vuur heeft gestaan of even snel iets in de frituur gooien zonder de mand te gebruiken. Deze situaties komen vaak voor. Zorg dat je altijd een doek bij de hand hebt; voorkomen is bij brandwonden zeker beter dan genezen. Brandwonden zijn altijd zeer pijnlijk.

Brandwonden zijn te onderscheiden in drie fasen:
1. Eerstegraads: rood worden van de huid (pijn en zwelling);
2. Tweedegraads: het vormen van blaren (pijn);
3. Derdegraads: witkleurige open huid (pijnloos).

Eerstegraads brandwonden zijn de meest voorkomende en behoeven meestal geen medische hulp. Je kunt de pijn verminderen door het verbrande deel langere tijd onder koud of lauw, zacht stromend water te houden. De brandwond kun je eventueel met schoon gaas of met een verbanddoek verbinden.

Vanwege infectiegevaar mag je grote tweede- en derdegraadsverbrandingen nooit zelf behandelen. Dit moet je door een arts laten doen!

De eerste hulp die bij dit soort verbrandingen toegepast kan worden:
1. Houd het verbrande lichaamsdeel minstens 10 minuten onder een zacht stromende kraan of douche.
2. Gebruik nooit brandzalf of iets dergelijks. De brandwond bedekken met steriel gaas. Bij heel grote wonden de patiënt voorzichtig in een schoon laken wikkelen.
3. Verwijder nooit kleding die op de wond vastzit.
4. Waarschuw direct een arts.
5. Leg verbrande benen of voeten omhoog.
6. Leg koude kompressen op verbrande delen.
7. Met gezichtsbrandwonden gaan zitten en op de ademhaling letten.
8. Prik brandblaren nooit door en verwijder ook geen loszittende huid.