Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Materiaalkennis: plaatstaal

Plaatstaal is een legering van ijzer en koolstof. Het percentage koolstof is laag zodat het staal tot platen gewalst kan worden. Dit walsen zorgt ervoor dat plaatstaal sterk is en zelfs een beetje buigzaam. Het percentage koolstof is belangrijk: als dit boven de 2% komt spreek je van gietijzer.

Toepassing

In de horeca worden veel materialen gemaakt van plaatstaal. Denk maar eens aan koekenpannen, braadsledes, bakvormen, bakplaten en grilplaten. Maar je vindt het ook in afvalbakken of de ombouw van een koelkast of ijsmachine.

Plaatstaal kan ook een beschermlaag krijgen van bijvoorbeeld teflon. Je vindt het terug in de antiaanbakpannen zoals die van Tefal.

Onderhoud

Zelfs bij intensief gebruik zal plaatstaal weinig of geen onderhoud nodig hebben. Door de eigenschappen die het heeft dien je plaatstalen gereedschappen niet te reinigen met afwasmiddel. Dit ontvet het materiaal waardoor het gaat roesten. Beter is het om plaatstaal schoon te maken met lauwwarm water en een borstel.

Koekenpannen van plaatstaal moeten toch eens in de zoveel tijd schoongemaakt worden met een afwasmiddel. Als je dit gedaan hebt dien je de pan op onderstaande manier te behandelen. Doe je dit niet dan is de kans op aanbakken de eerstvolgende keer heel groot. Deze behandeling pas je ook toe op nieuw aangeschafte pannen.
1. Bestrooi de binnenkant van de pan ruim met zout.
2. Verhit de pan geleidelijk tot een hoge temperatuur. Schud regelmatig met de pan; je zult door de verkleuring van het zout zien hoeveel vuil nog in de bodem van de pan zit.
3. Verwijder het zout. Pas op: dit is bijzonder heet!
4. Giet een eenvoudige olie in de pan.
5. Verhit ook deze geleidelijk tot een hoge temperatuur. Let er op dat de olie niet te heet wordt, ander vliegt de vlam in de pan.
6. Zet de warmtebron uit en laat de olie afkoelen. Verwijder de olie.
7. De pan is nu weer klaar voor gebruik en zal niet alleen niet meer roesten, maar ook niet aanbakken.

Eigenschappen

Voordelen:
• Vormvast en om die reden bijna onverslijtbaar
• Warmte wordt goed geleid: pannen en grilplaten zijn snel warm en reageren direct als je de warmtebron hoger of lager zet
• Licht in gewicht
• Relatief goedkoop

Nadelen:
• Kan snel gaan roesten
• Dient handmatig afgewassen te worden