Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gereedschappen om te reinigen

Om je keuken grondig schoon te kunnen maken, heb je goede gereedschappen nodig. Deze gereedschappen zijn er in allerlei soorten en maten, zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen gebruikt. Tegenwoordig zijn de gereedschappen in verschillende kleuren te verkrijgen. Dit is vooral handig om zo dezelfde gereedschappen in één ruimte te gebruiken, bijvoorbeeld rood in de afwasruimte en blauw in de voorbereidingsruimte. Zorg ervoor dat bezems, schrobbers en vloertrekkers niet op de vloer blijven staan, maar hang ze bij voorkeur op zodat ze goed kunnen drogen.

Gereedschappen die je voor reinigingswerkzaamheden in de keuken tegen kunt komen, zijn:
1. bezems
2. borstels
3. schrobbers
4. dweilen
5. watertrekkers

Bezems

Bezems worden gebruikt voor het bij elkaar vegen van los vuil op de vloeren. Als het losse vuil is verwijderd, kunnen de vloeren gemakkelijker worden geschrobd en gedweild. Zo wordt voorkomen dat afvoerputten en -pijpen in de keuken verstopt raken. Kunststof bezems hebben de voorkeur boven houten bezems. Hout is moeilijk te desinfecteren. Bezems hebben een lange (kunststof) steel en moeten lange harde haren hebben die niet kapot of versleten zijn.

Bezems worden na gebruik gereinigd en ontsmet om herbesmetting te voorkomen. Ze moeten vervangen worden als ze kapot of versleten zijn.

Borstels

Borstels worden gebruikt voor het reinigen van:
– Inventaris, zoals koelcellen en werkbanken.
– Apparatuur en machines, zoals snijmachines.
– Gereedschappen, zoals pollepels, schuimspanen en dergelijke.
Kunststof borstels hebben de voorkeur boven houten borstels, omdat hout moeilijk te desinfecteren is. Borstels moeten lange stevige kunststof haren hebben en mogen niet kapot of versleten zijn.

Borstels worden na gebruik gereinigd. Wekelijks moeten de borstels uitgekookt en ontsmet worden om herbesmetting te voorkomen. Vervangen als ze kapot of versleten zijn.

Schrobbers

Schrobbers worden gebruikt voor het schrobben van vloeren en muren in de natte keukenruimten, zoals de voorbereidingsruimten. De ruimten worden geschrobd nadat ze zijn geveegd met de bezem. Kunststof schrobbers hebben de voorkeur boven houten schrobbers, omdat hout moeilijk te desinfecteren is. Schrobbers hebben een lange (kunststof) steel met korte stevige kunststof haren die niet kapot of versleten mogen zijn.

Schrobbers worden na gebruik gereinigd. Wekelijks moeten de schrobbers uitgekookt en ontsmet worden om herbesmetting te voorkomen. Vervangen als ze kapot of versleten zijn.

Dweilen

Dweilen worden gebruikt om vloeren te drogen nadat ze zijn geveegd, geschrobd en aangetrokken. Het dweilen is de laatste handeling bij het reinigen van de keukenvloeren. Dweilen worden gemaakt van verschillende materialen. Het zijn grote lappen grof geweven textiel, meestal van katoen. Dweilen moeten grote hoeveelheden water op kunnen nemen, zonder dat ze erg vaak moeten worden uitgewrongen. Ze moeten bovendien uitgekookt kunnen worden.

Dweilen worden na gebruik goed uitgespoeld en gedroogd. Minimaal twee keer per week moeten dweilen worden uitgekookt om ze te ontsmetten.

Watertrekkers

Watertrekkers worden gebruikt om van gladde, gereinigde oppervlakken het water af te trekken.
We kennen twee soorten watertrekkers:
– De kleine handtrekkers, die gebruikt worden om het water van werkbanken, spoelbakken en werktafels af te trekken
– De grote watertrekkers met lange kunststof stelen, die gebruikt wordt om het water van de vloeren in de keukenruimten droog te trekken.
Watertrekkers worden, nadat ruimten en inventaris zijn geschrobd, gebruikt om het grootste deel van het water naar de afvoerputten te leiden. Watertrekkers hebben een rubberstrip, die ervoor zorgt dat tijdens het trekken het meeste water meegenomen wordt.

Na gebruik worden watertrekkers gereinigd. Wekelijks moeten de watertrekkers worden ontsmet om herbesmetting te voorkomen. Watertrekkers zijn voorzien van een verwisselbare rubberstrip. Deze rubberstrip wordt vervangen als hij kapot of versleten is.