Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gestandaardiseerde maatvoering

Om ruimtes in keukens zo efficiënt mogelijk te gebruiken zijn wereldwijd standaardmaten afgesproken; deze maten zal je overal in professionele keukens tegenkomen. De maatvoering wordt doorgevoerd in professionele koelkasten, saladières, ovens of bain-maries. De zogeheten gastronormbakken worden gemaakt voor opslag, om producten in te koken, bakken en warm of koud te bewaren. De bakken zijn goed stapelbaar zodat ze niet te veel ruimte innemen.

gastronormbakken

Het Gastronorm-systeem

Leveranciers van keukenmaterieel hebben standaardmaten voor bakken, bakplaten, sledes, enzovoort afgesproken en ontwikkeld; dit noemen we het Gastronorm-systeem. De standaardmaten van het Gastronorm-systeem zijn 530 mm x 325 mm. Deze maat wordt ook wel 1/1 Gastronorm of de basisformule genoemd. Het is natuurlijk niet zo dat bakken van één formaat overal geschikt voor kunnen zijn. Daarom zijn er verschillende variaties in de afmetingen mogelijk. De uiteenlopende maten hebben steeds dezelfde verhoudingen als de basismodule en kunnen variëren van 1/9e tot twee keer de basisafmetingen, zodat kleinere of grotere hoeveelheden voedsel in passende bakken kunnen worden geschept.
De diepte van de bakken kan variëren van 20 mm tot 200 mm, zodat ze geschikt zijn voor verschillende soorten, hoeveelheden en bereidingswijzen. De bodem kan zowel dicht als geperforeerd worden geleverd en de bakken zijn af te dekken met bijpassende deksels. De bakken met gaatjes erin kunnen worden gebruikt om groenten te stomen in een combisteamer.

De bakken zijn verkrijgbaar in roestvrij staal, doorzichtig kunststof (polycarbonaat) en ondoorzichtig wit kunststof (polypropyleen). De voordelen van het Gastronorm-systeem liggen voor de hand:
- gelijke afmetingen (universeel) maken onderlinge verwisselbaarheid mogelijk.
- een zo goed mogelijk (optimaal) gebruik van opslag- en keukenruimten.
- lagere prijs door grote serieproductie.
- geen onnodig overladen van producten.