Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Keukenapparatuur: fornuizen

Een fornuis is een combinatie van een kooktoestel en een oven met natuurlijke convectie. De oven wordt verwarmd door elektriciteit of gas. Het fornuis is een zeer traditioneel en populair ontwerp. Het eerste fornuis was zo ontworpen dat het om de warmtebron (de verbrandkamer van de brandstoffen) was gebouwd. Het fornuis, door vakmensen vaak de kachel genoemd, is het kloppend hart van de keuken. Het kan bestaan uit losse, naast elkaar geplaatste apparaten, die onderling gekoppeld zijn. Het kan ook bestaan uit een kookgroep (een geheel), met een doorlopend bovenblad. Deze kom je vaak tegen in grote keukens en worden op maat gemaakt. Ze zijn duur maar erg onderhoudsvriendelijk.

Het fornuis kan in het midden van de keuken worden opgesteld. We noemen het dan een kookeiland. De elementen worden in twee rijen met de achterkant tegen elkaar geplaatst, waardoor de apparatuur aan alle zijden goed bereikbaar is. Er zijn ook keukens waar het fornuis door bijvoorbeeld ruimtegebrek tegen een muur is geplaatst. De apparatuur staat dan geschakeld naast elkaar, met één voorzijde en één enkel werkvlak. In keukens worden andere apparaten zoals grills, grillplaten en friteuses vaak in het fornuis ingebouwd.

Veiligheid

Een fornuis wordt intensief gebruikt in een keuken. Het is daarom belangrijk om zeker te weten dat het veilig is om mee te werken. Gasleidingen en aansluitingen zullen regelmatig gecontroleerd moeten worden op lekkage om in brand vliegen te voorkomen. Electrische aansluitingen moet je regelmatig laten controleren om ervoor te zorgen dat je niet blootgesteld wordt aan elektrische schokken, of dat elektrische kookplaten oververhit raken wat brand kan veroorzaken.

Veiligheidsmaatregelen bij gasfornuizen zijn:

De gastoevoer koppelen aan de schakeling voor de afzuigapparatuur. Als de afzuigapparatuur uitstaat, moet de gastoevoer afgesloten zijn door een klep. Minstens één keer per half jaar preventief onderhoud laten verrichten. Regelmatig controleren op gaslekkage. Een fornuis moet voorzien zijn van GIVEG-keur voor alle gasaansluitingen en CE-keur (een Europees keurmerk).

veiligheidskeurmerk voor gasapparatuur

Veiligheidsmaatregelen bij elektrische fornuizen:

Pas op met water. Zodra water in contact komt met elektriciteit kan je onder stroom komen te staan of kan kortsluiting en/of brand veroorzaken. Bedrading moet hierom regelmatig worden gecontroleerd en zonodig vervangen. Ieder fornuis heeft ook een thermostaat, deze regelt de temperatuur en zorgt ervoor dat er geen oververhitting kan plaatsvinden. Thermostaten dienen ieder jaar te worden gecontroleerd en zo nodig te worden vervangen. Een fornuis dat elektrisch wordt verwarmd moet voorzien zijn van het DEKRA-keurmerk voor elektrische apparaten en een CE-markering.

keurmerk voor elektrische apparaten

Onderhoud

Fornuizen moeten dagelijks grondig worden gereinigd, vuil dat je niet meteen verwijdert gaat aankoeken. Vuil trekt bacteriën aan en kan ervoor zorgen dat een fornuis zijn hitte niet goed verdeelt. Omdat fornuizen dagelijks intensief worden gebruikt, is het raadzaam om ieder kwartaal preventief onderhoud te laten verrichten door een erkend onderhoudsbedrijf.

Electrisch of gas?

Over het algemeen zijn elektrische fornuizen makkelijker te reinigen, en ze geven minder warmte af aan de omgeving. Vaak zijn er wel extra voorzieningen nodig om het benodigde vermogen aan te leggen. Dit vraagt dus extra aanpassingen in de meterkast. Gas heeft als voordeel dat het geen opwarmtijd heeft en de warmte goed te regelen is.