Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Materiaalkennis: gietijzer

Gietijzer is een metaallegering. Dit wil zeggen dat het uit meer dan één soort metaal bestaat, en wel uit ijzer, koolstof, mangaan en silicium. Deze stoffen worden samengesmolten en in een vorm gegoten. Vandaar de naam gietijzer.

Bron: Hakvoort

Warmtegeleiding

Door de samenstelling van het gegoten ijzer heeft het een bijzondere eigenschap: de accumulerende werking. Dit houdt in dat de warmte eerst wordt opgeslagen in het ijzer (zoals energie in een accu) voordat het wordt afgegeven. Een pan of braadslee van gietijzer zal je om die reden niet snel kunnen verhitten. De warmte wordt dus niet geleidelijk afgegeven, maar even later in één keer. Andersom geldt de eigenschap ook: als je de warmtebron uitzet merk je dat niet meteen, maar pas een tijdje later zal de hitte afnemen.

Toepassingen

Gietijzer vind je vooral terug in de kachel (fornuis) van een keuken. Het deel waar de pannen op staan, is vaak gemaakt van gietijzer. Ook braadsledes en koekenpannen kunnen ervan gemaakt zijn. Braadpannen waar grote delen vlees of gevogelte in worden bereid zijn ook vaak van gietijzer. Deze hebben dan wel een beschermende laag van bijvoorbeeld emaille.

Onderhoud

Een van de voordelen van gietijzer is dat het geen of weinig onderhoud nodig heeft. Mocht er toch roest op het gietijzer komen dan moet je het goed afvegen en licht invetten. Doe dit invetten dan met een plantaardige olie zoals zonnebloemolie. Hoe vaker je het gietijzer gebruikt, hoe minder onderhoud het nodig heeft.

Eigenschappen

Voordelen:
• Accumulerende werking
• Vervormt niet: je hoeft dus niet bang te zijn dat de pan na veel gebruik zal kromtrekken
• Ovenbestendig: gietijzer kan elke temperatuur aan

Nadelen:
• Bros: als je het laat vallen of je stoot hard tegen bijvoorbeeld een betegelde muur, scheurt of breekt het; dit gebeurt ook bij extreme verschillen in temperatuur
• Roest snel: niet met afwasmiddel reinigen, alleen met heet water en een borstel
• Zwaar in gewicht