Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Energie-installaties in ruimten

Om apparatuur en machines te laten werken, hebben we energie nodig. In de professionele keuken zijn twee energiebronnen van belang, te weten gas en elektriciteit. De hoeveelheid energie die in een bedrijfskeuken gebruikt wordt, is aanzienlijk groter dan in een gemiddeld Nederlands huishouden.
Voor verwarmen of verhitten door een fornuis, een bakplaat, een boiler of een oven wordt zowel elektriciteit als gas toegepast.

Electrisch fornuis

Voor gelijkmatige warmteverdeling heeft elektriciteit de voorkeur. Vaak worden ovens, braadsledes, warmkasten enzovoorts, dan ook verwarmd door elektriciteit. Elektrische apparatuur is daarbij ook nog nauwkeuriger te regelen. Elektrische verwarming is schoner en geeft geen rook en verbrandingsgassen.
Gas geeft veel condens, waarbij hogere eisen moeten worden gesteld aan het ventilatiesysteem. Gasgestookte apparatuur is onderhoudsgevoeliger.
Bij elektriciteit kennen wij twee soorten stroom, namelijk 220 Volt en 380 Volt, ook wel krachtstroom genoemd. Een 220 Volt-aansluiting wordt veelal toegepast voor kleine apparaten, zoals snijmachines, blenders en groentesnijders. Bij zwaardere apparaten met verwarmingselementen wordt veelal 380 Volt gebruikt, zoals bij ovens, combisteamers, friteuses en bakplaten. Grote apparaten kunnen zijn aangesloten met een werkschakelaar.

Als een elektrisch apparaat uitvalt, is het zaak om in de elektriciteitskast of meterkast te controleren of er een zekering uitgevallen is. Is dat het geval dan moet deze ingeschakeld worden. Als deze zekering weer uitvalt, zit er een storing in het apparaat in de keuken. Er dient dan een monteur te komen om de storing te verhelpen.