Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Religieuze voedselvoorschriften

Symbolen voor hindoeïsme, jodendom en islam

Elk geloof heeft zijn eigen regels als het gaat om eten en drinken. Voorbeelden hiervan zijn de joodse, islamitische en hindoestaanse eetgewoonten. Misschien heb je wel eens gehoord van de termen 'koosjer' en 'halal'; beiden betekenen ze 'geoorloofd' of 'voor gebruik geschikt'. Het is belangrijk om te weten wat wel en niet geoorloofd is volgens de verschillende religieuze spijswetten.

Vergeet niet dat je elk geloof heel streng of wat minder streng kunt volgen. Het exact volgen van een geloof noem je orthodox. Alleen orthodoxen volgen precies wat we hier noemen.

Joodse eetgewoonten

Wat de Bijbel is voor christenen, is de Thora voor het jodendom; het oude testament in de christelijke Bijbel. Uit de teksten die daar instaan hebben rabbijnen (een rabbijn is een joods geestelijk leider), uit de hele wereld, sinds lange tijd, een kasjroet gemaakt. Dit is een lijst met producten en ingrediënten die volgens de Thora koosjer zijn. Aangezien er dagelijks nieuwe voedingsmiddelen op de markt komen, is dit een steeds langer wordende lijst met producten.

"Kook geen bokje in de melk van zijn moeder" staat in het boek Deuteronomium in de Bijbel en de Thora. Dit heeft als gevolg dat melk- en vleesproducten van elkaar gescheiden worden. Niet alleen in één gerecht, maar ook in één maaltijd. De scheiding geldt ook voor de koelingen en de apparatuur en gereedschappen. Orthodoxe joden zullen daarom twee volledig ingerichte keukens hebben; één voor zuivel en één voor vlees. De meeste joden eten zes uur na het eten van vlees weer melk(producten). Andersom hoeven ze niet te wachten, mits ze de mond spoelen of reinigen met een ander voedingsmiddel. Deze wet gaat niet op voor sommige kazen die moeilijk verteerbaar zijn. Vis is hierin neutraal en mag zowel met vlees als met melk(producten) binnen een maaltijd worden gegeten.

Andere spijswetten zijn:
• Varken, haas, paard, paling, garnaal en kreeft worden niet gegeten, ook producten waar dit in voorkomt mogen joden niet eten. Wat dus wel mag zijn rund, schaap, geit en hert. Ook vissen met schubben en vinnen mogen wel worden gegeten. Dit zijn bijvoorbeeld zalm, tilapia of snoekbaars.
• Vlees moet geslacht worden in het bijzijn van een rabbijn. Vlees wat op die manier geslacht is krijgt een stempel 'Onder Rabbinaal Toezicht'.
• Alle vlees en ook eieren moeten vrij zijn van bloed. Ook het bloed zelf mag niet worden gegeten.
• Alle kruipende dieren zoals larven of insecten met vleugels zoals sprinkhanen mogen niet worden gegeten en ook producten waar ze in voorkomen mogen niet worden gegeten. Bekend voorbeeld zijn de producten die rood gekleurd zijn met de kleurstof E120. Dit wordt gemaakt van een kleine schildluis die groeit op Mexicaanse cactussen. Je vindt deze kleurstof onder andere in M&M's en aardbeiensauzen.

Islamitische eetgewoonten

Een moslim kent naast verboden producten ook producten die speciaal zijn aanbevolen. Het bekendste verbod is het eten van varkensvlees. Er is ook een verbod op het drinken van alcohol. Alcohol kan immers verslavend en verdovend werken en om die reden wordt het niet gedronken. Een varken wordt als 'onrein' gezien. Andere voedingsmiddelen die verboden (haram) zijn:
• Aaseters op het land en in de lucht zoals paling en gieren,
• Carnivoren (vleeseters), zoals bepaalde zoogdieren en roofvissen,
• Insecten en/of producten die hiervan gemaakt worden, zoals de kleurstof E120 die gemaakt is van de schildluis,
• Over de voedingsmiddelen krab, kreeft, garnalen en paling bestaat nogal wat discussie. De ene imam, een islamitische geleerde, zegt dat het mag, de andere zegt weer van niet.

Deze voedingsmiddelen zijn speciaal aanbevolen:
• Honing, dadels, zoetigheid, zuivel, vlees en plantaardige olie.

Alle vlees moet in ieder geval 'halal' zijn, dit betekent rein of toegestaan. Halal slachten van landdieren gebeurt door een belijdend moslim, die vakkundig is.
• Het dier moet kalm zijn en mag geen stress hebben.
• Het dier mag het mes niet zien aankomen.
• Tijdens de handeling wordt de Bismillah Allahoe Akbar opgezegd.
• Met een scherp mes moeten slagader en luchtpijp in één beweging worden doorgesneden.
• Het dier moet volledig zijn uitgebloed voor het bereid wordt.

Vlees dat halal geslacht is, kan een keurmerk krijgen wat aangeeft dat er volgens de regels is geslacht. Veel restaurants, schoolkantines en fastservicebedrijven maken hier gebruik van.

Hindoestaanse eetgewoonten

Het hindoeïsme heeft niet één god, maar het heeft er meerdere zoals Shiva en Vishnu. Het komt vooral voor in India, maar ook veel Surinamers zijn hindoestanen. De bekendste eetgewoonte is het niet eten van rundvlees. Een koe wordt gezien als heilig en zal nooit kwaad worden gedaan.

Andere kenmerken van hindoestaanse eetgewoonten zijn:
• Het gebruik van vele kruiden en specerijen zoals rode pepers, koriander, gember en kardemom. Het gebruik van deze specerijen heeft volgens hindoes een geneeskrachtige werking tegen bijvoorbeeld buikpijn en hartklachten.
• Omdat een hindoe alles wat leeft respecteert, zal hij vaak vegetariër zijn. Daarnaast geloven ze vaak in reïncarnatie: dat je een tweede leven krijgt als ander dier. Je wordt dan herboren als geit of kip. Een overleden familielid kan dus die kip zijn en die ga je natuurlijk niet opeten.