Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Eieren pocheren

Een stap voor stap uitleg van het pocheren van eieren met behulp van water en azijn.

Eieren pocheren - Stap 1 Eieren pocheren - Stap 2 Eieren pocheren - Stap 3

Inleiding

Pocheren is een kookproces waarbij een product in een vloeistof op een temperatuur onder de 90°C wordt gegaard. Het is een techniek die zowel tijdens de voorbereiding als bij de eindbereiding kan worden toegepast. De vloeistof waarin je pocheert, stem je af op het te garen product; vruchten kun je bijvoorbeeld pocheren in suikerwater, vlees, vis, wild of gevogelte in een bouillon of fond en eieren in een mengsel van water en azijn.

Toepassingen

Deze techniek kun je toepassen op alle soorten eieren, pas daarbij de garingstijd aan aan de grootte van het ei. Kwarteleitjes bijvoorbeeld hoeven maar een minuut.

Benodigde materialen

grote pan met water
2 spatels

Benodigde grondstoffen

verse eieren
azijn

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Verhit het water in een diepe pan en voeg daar zout en een scheut azijn aan toe.
  3. Zodra het water een temperatuur tussen de 85 en 90°C heeft bereikt, laat je de eieren voorzichtig in de vloeistof zakken. Eventueel roer je het water eerst met een spatel zodat er een stroming ontstaat.
  4. Zorg ervoor dat de eiwitten niet aan elkaar gaan plakken en niet te veel slierten vormt tijdens het stollen; gebruik hiervoor twee spatels.
  5. Na 4 à 5 minuten haal je ze uit het water en dompel je ze in een kom met koud water om ze te spoelen en terug te koelen. Knip losse slierten eiwit weg zodat je mooie, egaal ronde eieren krijgt.
  6. Gepocheerde eieren bewaar je onder water. Zo kunnen ze niet uitdrogen. In de koelkast kun je ze nog 24 uur bewaren op 7°C.
  7. Als je eieren à la minute pocheert, kun je ze rechtstreeks in de pan breken en hoef je ze niet koud te spoelen.

Tips

Gebruik altijd verse eieren. Als je eieren pocheert tijdens de mise-en-place en ze dus niet meteen uitserveert is het handig om de eieren eerst in een kom te breken. Zo kun je meerdere eieren tegelijk garen.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de eieren goed gaar zijn;
- er mooie, ronde en egale eitjes zijn gemaakt.