Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Merengues bereiden op basis van eiwitpoeder

Een stap voor stap uitleg van het maken van merengues op basis van eiwitpoeder.

Merengues bereiden op basis van eiwitpoeder - Stap 1 Merengues bereiden op basis van eiwitpoeder - Stap 2 Merengues bereiden op basis van eiwitpoeder - Stap 3

Inleiding

Merengues (schuimpjes) worden oorspronkelijk gemaakt van suiker en eiwit. Tegenwoordig wordt er veel geëxperimenteerd met andere smaken. Voor deze soorten wordt een poedervorm van gedroogde eiwit gebruikt en de vloeistof, het water, vervangen door een andere vloeistof.

Toepassingen

Je kunt de merengues gebruiken voor het afwerken van voorgerechten en desserts zoals een dessert met rood fruit en yoghurt.

Benodigde materialen

staafmixer
maatbeker
planeetmenger of foodprocessor
wegwerpspuitzak met spuitmondjes
siliconenmatje of -papier
siliconenkorrels

Benodigde grondstoffen

200 g. suikerwater 1 : 1
200 g. bietensap
11 g. eiwitpoeder
75 g. suikerwater
0,1 g. xanthaangom

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Maak eerst het suikerwater aan door 1 deel suiker te koken in 1 deel water. Laten afkoelen en in de koelkast bewaren.
  3. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af en meng het rodebietensap, het afgekoelde suikerwater en de xanthaangom door elkaar met behulp van een staafmixer.
  4. Doe er vervolgens het eiwitpoeder bij en vermeng goed met de staafmixer.
  5. Klop de bietenmassa op met de planeetmenger of foodprocessor.
  6. Schep de massa in een wegwerpspuitzak met een glad spuitmondje.
  7. Spuit gelijkmatige doppen op een bakplaat bekleed met een siliconenmatje of siliconenpapier.
  8. Droog de merengues twee uur in een voorverwarmde oven op 70 °C en op convectiestand. Zorg dat het eventuele ontluchtingskanaal of de ovendeur openstaat zodat het vocht goed weg kan.
  9. Zodra ze zijn afgekoeld bewaar je de merengues in een goed afgesloten box met siliconenkorrels.
  10. Het eindresultaat zijn mooie, gladde schuimpjes, klaar voor gebruik.

Tips

Xanthaangom is een natuurlijk verdikkingsmiddel. Het is ook onder de merknaam Xantana te verkrijgen bij de groothandel.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- er mooie gladde schuimpjes zijn ontstaan zonder luchtbellen.
- de merengues mooi krokant en bros zijn.