Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Wijngebied: Californië

Californië

Inleiding

De staat Californië is verreweg de belangrijkste staat voor de Noord-Amerikaanse wijnbouw. De totale aanplant van druiven in Californië bedraagt ongeveer 320.000 hectare. Niet alle druiven zijn bedoeld om wijn van te maken. Californië is ook een grote producent van tafeldruiven en rozijnen. In 2011 was het wijngaardareaal 220.000 hectare.

Als we het uitstekende klimaat voor wijnbouw buiten beschouwing laten, dan is de belangrijkste oorzaak van het Californische succes het gebruik van de Vitis vinifera-rassen. Lang geleden werd hier al voor gekozen. In de negentiende eeuw lieten Europese immigranten stekjes van Euro­pese rassen overkomen. In 1880 vestigde de University of California een groot researchcentrum in Berkeley, waardoor de kwaliteit van de Californische wijn verder toenam. De beroemde wijnbouw- en oenologie-afdeling aan de universiteit van Californië in Davis is hieruit voortgekomen.

Hoewel Californië dus al vrij lange tijd bezig is met wijnbouw, de professionalisering ervan en onderzoek, is het pas sinds 1960 echt in opkomst. In 1966 bouwde Robert Mondavi zijn ambitieuze winery in Oakville, in de Napa Valley. Deze winery beschouwt men als het begin van een nieuw tijdperk, waarin de Californische wijnbouw enorm tot ontwikkeling is gekomen.

Toon tabel: Top 5 druiven van Californië

Deze ontwikkeling heeft eerst geleid tot een explosieve groei. De laatste 10 jaar is de groei afgezwakt. Dat is begrijpelijk: de meest ideale en voor de hand liggende plekken om wijngaarden te planten zijn benut. Toch groeit de wijnbouw nog steeds, terwijl in veel van de traditionele wijngebieden er sprake is van een daling. De sterke thuismarkt is een motor van het succes. Vooral de aanplant van blauwe druivenrassen is toegenomen. Vooral bij de Cabernet Sauvignon, Pinot noir en Syrah is er een grote toename te zien. Bij de witte druivenrassen is de Chardonnay nog altijd veruit het belangrijkste ras. De Sauvignon blanc en de Pinot gris zijn in opkomst. De Colombard en Chenin blanc worden daarentegen steeds minder gebruikt.

Californië: wijngebied en vakantiegebied

Californië is een leuke wijnstaat om te bezoeken, niet alleen vanwege het klimaat. Een groot deel van de ‘wineries’ is ingesteld op de ontvangst van bezoekers, met mooie ontvangstruimten en ‘guided tours’. Sommige bedrijven hebben zelfs volledige restaurants, overnachtingsmogelijkheden en wijn-spijscursussen.

Kenmerken van de staat

Californië heeft een ideaal klimaat en veel landschappen met uiteenlopende microklimaten. Het klimaat varieert van subtropisch tot maritiem. In het enorme landbouwgebied doen allerlei gewassen het goed, waarvan de druif er slechts één is. Een van de droogste en laagste plekken op aarde is Death Valley. Tegelijker­tijd heeft Californië hoge bergtoppen met eeuwige sneeuw, zoals Mount Whitney.

De Central Valley is het belangrijkste landbouwgebied. Deze vruchtbare vallei beslaat een groot deel van Midden-Californië en ligt in de beschutting van bergketens in het oosten en westen. De rivieren zorgen hier voor voldoende water. Er komen vooral bulkwijnen vandaan.

Algemene kenmerken Californië

 
 

Terroir

Bodem
Zeer verschillend
Klimaat
Zacht en voldoende vochtig in de noordelijke zone; warmer en droger naar het zuiden.
Belangrijkste druivenrassen
Wit:
  • Chardonnay
  • Colombard
Blauw:
  • Cabernet sauvignon
  • Merlot
  • Zinfandel
 

Wijngaard

Wijngaardareaal
220.000 hectare
Totale productie
22 miljoen hectoliter
 

Vinificatie

Soorten wijn
Wit: 38%
Rood: 62%
 

Herkomstgebieden

Aantal AVA’s
107

De meeste kwaliteitswijnen van Californië komen van de wijngaarden in het kustgebied, ten noorden en ten zuiden van San Francisco. De invloed van de zee zorgt hier voor neerslag en verkoeling, en veel interessante microklimaten.

Wijnen en druivenrassen

De aanplant van blauwe rassen is in de afgelopen tien jaar sterk toegenomen, vooral van de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Ongeveer 60 procent van de aanplant in Californië bestaat uit blauwe druiven. In 1992 was dat nog 45 procent.

Wijnboerderij in Californië
Wijnboerderij in Californië

Hoewel de witte rassen nu dus in de minderheid zijn, is de Chardonnay nog altijd het meest aangeplante druivenras. Net als de Pinot noir wordt die druif ook gebruikt voor goede, mousserende wijnen, gemaakt op de traditionele manier. Toonaangevende champagnehuizen zoals Moët & Chandon, Taittinger en Mumm, en Spaanse cavaproducenten als Gloria Ferrer en Codorníu hebben zelfs hun eigen vestigingen in Californië. Californië heeft ook een ‘eigen ras’: de Zinfandel. Het is een blauw ras dat geschikt is voor allerlei wijntypen: van heel lichte, enigszins zoete rosé (‘pink wines’) tot zeer krachtige en zware rode wijnen met soms meer dan 15 procent alcohol. In Italië heet deze druif Primitivo.

Toon tabel: Ontwikkeling van de wijnbouw in Californië 2002-2010
Toon tabel: Californische wijngebieden
Wijngaarden en Disneyland

De eerste commerciële wijngaarden van Californië werden door de Fransman Jean Louis Vignes aangeplant. Hij kwam uit Bordeaux en gebruikte stekjes van de Vitis vinifera. Zijn wijngaarden lagen in het gebied waar nu de binnenstad van Los Angeles ligt. Een groep Duitse immigranten volgde zijn voorbeeld. Zij legden een grote wijngaard aan in Anaheim, een voorstad van Los Angeles. Nu is dit de vestigingsplaats van Disneyland.

Herkomstgebieden

Californië is staatkundig verdeeld in 58 counties. In 46 daarvan worden wijndruiven verbouwd. We maken onderscheid in vier grote wijnregio’s:

  • North coast;
  • Central coast;
  • Central Valley and Sierra Foothills;
  • South coast.

Naast wijndruiven produceert Californië ook tafeldruiven en rozijnen
Naast wijndruiven produceert Californië ook tafeldruiven en rozijnen

Deze regio’s worden in de volgende paragrafen behandeld.

Aan de slag met wijn

Alles over wijn in één compleet overzicht?

Koop dan het SVH boek 'Aan de slag met wijn'! Klik hier.