Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Wijngebied: Lombardije

Lombardia (Lombardije)

Algemene kenmerken Lombardia (Lombardije)

 
 

Terroir

Bodem
Klei en kalk
Klimaat
Gemiddelde temperatuur: 13,7°C
Gemiddeld aantal zonuren: 1914
Belangrijkste druivenrassen
Wit:
 • Chardonnay
 • Pinot bianco
 • Trebbiano
Blauw:
 • Pinot nero
 • Nebbiolo
 • Barbera
 • Sangiovese
 

Wijngaard

Wijngaardareaal
13.229 hectare
Totale productie
988.331 hectoliter
 

Vinificatie

Soorten wijn
Wit: 38%
Rood: 62%
 

Herkomstgebieden

Aantal DOCG’s
5
Aantal DOC’s
22
Percentage kwaliteitswijn
47%

Kenmerken van het gebied

Lombardia (Lombardije) ligt in het noorden van Italië; de hoofdstad is Milaan. Lombardia heeft veel veeteelt, op de weidegronden in de Povlakte. Van de melk wordt onder andere de beroemde blauwschimmelkaas Gorgonzola gemaakt. Verder wordt er rijst en graan verbouwd en is er veel fruitteelt. Wijnbouw heeft een bescheiden plaats in dit gebied, en de wijnen staan in de schaduw van die uit de omliggende gebieden Piemonte, Trentino en Veneto. Het klimaat is zoals in Piemonte en Aosta: de zomers zijn lang en heet en de herfst is meestal mooi. De winters kunnen bitter koud zijn.

Wegwijzer
Wegwijzer

Druivenrassen en wijnen

De inwoners van Milaan zijn grote afnemers van wijn uit Lombardia. De wijnboeren hebben niet veel moeite om hun product te verkopen. Het gevolg is dat de meeste wijn van Lombardia niet erg inspirerend is. Hier en daar zijn er positieve uitschieters.

Herkomstgebieden

Lombardia heeft vijf DOCG-wijnen:

 • DOCG Franciacorta;
 • DOCG Moscato di Scanzo;
 • DOCG Oltrepò Pavese metodo classico;
 • DOCG Sforzato di Valtellina (of: Sfursàt

di Valtellina);

 • DOCG Valtellina Superiore.

Daarnaast zijn er 22 DOC’s. Hierna worden de belangrijkste DOC’s en DOCG’s behandeld.

DOCG Valtellina Superiore en DOC Valtellina

Valtellina Superiore is sinds 1998 een DOCG. Deze wijn moet voor minimaal 90 procent uit de Nebbiolo, die hier Chiavennasca wordt genoemd, bestaan. Er bestaat ook een DOC Valtellina. Deze heeft iets minder alcohol en moet minimaal 80 procent Nebbiolo bevatten. Het zijn allemaal volle robijnrode wijnen, zacht met wat tannine en fluwelig van smaak.

Er wordt ook een extra volle droge rode wijn gemaakt, die gemaakt is van ingedroogde druiven (rozijnen). Dit type heet recioto. De druiven voor deze wijnen drogen op rekken. Deze rode wijn heet Forzato (in dialect Sforzato of Sfursàt). Hij is vergelijkbaar met een Amarone (zie § 9.2.6, Veneto).

DOCG Franciacorta en DOC Franciacorta

Franciacorta (DOCG sinds 1995) is een mousserende wijn (spumante) die gemaakt is volgens de traditionele methode met een tweede gisting op fles (zie § 4.5.4). De wijnmakers gebruiken hiervoor Chardonnay, Pinot bianco en Pinot nero. Voor de Cremant gebruikt men alleen de Chardonnay en/of de Pinot bianco. De minimale rijping is 25 maanden. Deze DOCG maakt ook rosé en millesimato: mousserende wijn van één oogstjaar. Deze wijnen moeten minimaal 37 maanden rijpen. De rode wijnen van Franciacorta hebben een DOC-erkenning.

DOC Oltrepò Pavese

De bekendste DOC van Lombardia is Oltrepò Pavese (Oltre-pò betekent: aan de overkant van de Po). Op de heuvels en lage bergen heeft de bodem een combinatie van klei en kalk. Het is een droge streek, vooral in de zomer en in de oogsttijd. De Barbera is de belangrijkste blauwe druif, maar er staan ook veel andere witte en blauwe rassen. Samen met het gebied Trentino is Oltrepò Pavese de belangrijkste leverancier van de wijn waarvan Italiaanse wijnmakers ­spumantes en metodo classico maken. De Oltrepò Pavese metodo classico heeft een DOCG.

Wijngaarden in Lombardia
Wijngaarden in Lombardia

Toon tabel: DOC’s en DOCG’s van Lombardia

Aan de slag met wijn

Alles over wijn in één compleet overzicht?

Koop dan het SVH boek 'Aan de slag met wijn'! Klik hier.