Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Wijngebied: Chablis

Chablis

Algemene kenmerken Chablis

 
 

Terroir

Bodem
Kalk
Klimaat
Gemiddelde temperatuur: 10,2°C
Gemiddeld aantal zonuren: 1690
Belangrijkste druivenrassen
Wit:
  • Chardonnay (ter plaatse ‘Beaunois’ genoemd)
  • Sauvignon (alleen voor Saint-Bris)
Blauw:
  • Pinot noir
 

Wijngaard

Wijngaardareaal
6400 hectare (inclusief de wijngaarden rond Auxerre)
Totale productie
350.000 hectoliter per jaar
 

Vinificatie

Soorten wijn
Wit (90%): alle Chabliswijnen zijn wit
Rood (10%): rode wijnen komen op de markt als bijvoorbeeld Irancy
 

Appellations

Onderverdeling
Petit Chablis
Chablis
Chablis Premier Cru
Chablis Grand Cru

Figuur 8.7: Toelichting Chablis-etiket

Oesterwater

Chablis is een gebied met een lange wijntraditie. Chablis staat bekend om zijn droge witte wijnen. De wijn-spijscombinatie van Chabliswijnen met schaal- en schelpdieren is vaak goed. Daarom hebben Chabliswijnen de bijnaam ‘oesterwater’. In Amerika is de naam Chablis zo bekend dat het bijna synoniem is voor droge witte wijn.

Kenmerken van het gebied

De noordelijke ligging van Chablis heeft invloed op de keuze van het druivenras. Blauwe wijndruiven zijn immers gevoeliger voor kou. De meeste wijn­gaarden in Chablis zijn daarom beplant met de witte Chardonnay. Ook voor deze Chardonnay is de wijnboer in het voorjaar beducht op nachtvorst, waardoor de jonge uitlopers kunnen bevriezen. Hij probeert de schadelijke gevolgen van de vorst te beperken met een nevelinstallatie of kacheltjes in de wijngaard: chaufferettes. Omdat deze bestrijding van vorst­schade tamelijk kostbaar is, zijn Chabliswijnen vaak duurder dan andere witte wijnen.

Karakter van de wijnen

Hoewel Chabliswijnen van de Chardonnaydruif gemaakt worden, verschillen ze van de gebruikelijke Chardonnaywijn. Chablis heeft een mineraalachtige geur die lijkt op die van vuursteen. De wijnen hebben een hogere zuurgraad, zijn strakker in de mond en dus minder vettig. Niet alle Chabliswijnen zijn geschikt om lang te bewaren: de eenvoudige wijnen hebben geen lange bewaartijd. De ‘betere’ wijnen daarentegen hebben een relatief hoge zuurgraad en zijn daar beter geschikt voor.

Hoewel wijnen met een appellation Chablis altijd wit zijn, worden er ook rode druiven verbouwd: Pinot noir. Deze komen op de markt met bijvoorbeeld de regionale appellation Bourgogne Pinot Noir of Bourgogne Irancy.

Appellations

De beste wijngaarden liggen bij Chablis, vooral ten noorden van dat stadje. De bodem bevat er grote hoeveelheden kalk. De indeling in appellations in Chablis heeft veel overeenkomsten met die in de rest van Bourgogne. De opbouw van de appellations van laag naar hoog is als volgt:

AOP Petit Chablis

De eenvoudigste appellation. De Petit Chablis wijngaarden liggen in het buitengebied van Chablis. Ze produceren eenvoudige wijnen met een minder karakteristieke smaak.

  • AOP Chablis

De grootste appellation: ongeveer 70 procent van de appellationwijnen uit Chablis komt hiervandaan. De kwaliteit van deze wijnen kan sterk uiteenlopen.

  • AOP Chablis Premier Cru

De wijnen van deze appellation komen van de betere wijngaarden, net ten noorden van het stadje Chablis. Bekende Premier Cru wijngaarden zijn Fourchaume, Vaillons, Montmains, Mont de Milieu en Montée de Tonnerre.

  • AOP Chablis Grand Cru

Dit zijn de beste wijngaarden. Ze liggen alle op dezelfde heuvelrug, aan de westkant van de berg van Chablis. De grootste Grand Cru wijngaard heet les Clos. Andere bekende wijngaarden zijn Vaudésir, les Grenouilles, Blanchots en les Preuses.


Figuur 8.8: Indeling appellations Chablis


Dorpje Chablis

Nadelen van een sterke naam

De naam Chablis is wereldwijd bekend, bekender dan de grootte van het gebied zou doen vermoeden. Het is een soort ‘merkwijn’ geworden. De consument is bereid om er extra voor te betalen. Toch heeft niet alle Chablis dezelfde kwaliteit. Vroeger werden in Californië en Australië ook Chabliswijnen gemaakt, die de consument dan koos in de veronderstelling dat hij een goede droge witte wijn kocht. Deze producenten mogen de naam Chablis niet meer gebruiken.

Toon tabel: Gemeente-appellations met de toegestane druivenrassen en wijntypen
Toon tabel: Grand Cru appellations van Chablis met toegestane druivenrassen en wijntypen

Aan de slag met wijn

Alles over wijn in één compleet overzicht?

Koop dan het SVH boek 'Aan de slag met wijn'! Klik hier.