Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Rüdesheimer koffie aan tafel bereiden

Deze tekst gaat over het aan tafel bereiden van Rüdesheimer koffie.

Rüdesheimer koffie aan tafel bereiden - Stap 1 Rüdesheimer koffie aan tafel bereiden - Stap 2 Rüdesheimer koffie aan tafel bereiden - Stap 3

Inleiding

Rüdesheimer koffie is een samengestelde koffie, waar Asbach Uralt in zit. Asbach Uralt is een Duits druivendistillaat uit Rüdesheim aan de Rijn.
Samen met Irish coffee en French koffie is Rüdesheimer koffie een van de zeer gewilde afterdinner koffies.
Asbach Uralt (38% alcohol) is een Duitse brandysoort, beroemd geworden door een heerlijk zachte smaak. Die smaak komt het best tot zijn recht in een cognacglas of - beter nog - het karakteristieke Asbach Uralt-glas. Asbach Uralt wordt dubbel gedistilleerd in traditionele koperen ketels, waarna het distillaat een aantal jaren van rijping in kostbare Limousin eiken fusten van 300 liter ondergaat. Gemiddeld rijpt Asbach Uralt vier maal langer dan wettelijk vereist is.

Benodigde materialen

verwarmde Rüdesheimer koffiekop en schotel
sorbetlepel
grote lepel en sideplate
cocktaillepel

Benodigde grondstoffen

hete koffie
bruine suiker
vanillesuiker
35 cc voorverwarmde Asbach Uralt
geraspte pure chocolade
gezoete geslagen slagroom

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Doe de (bruine) suiker en de Asbach Uralt in de voorverwarmde kop.
  2. Schenk de koffie in de kop.
  3. Schep de geslagen, vloeiende room op de koffie.

    Bij gebruik van de slagroomspuit zorgen, dat de slagroom niet door de koffie loopt (spuit horizontaal houden).
  4. Bestrooi de slagroom met geraspte chocolade.
  5. Serveer het koffieglas op een schoteltje.
  6. Debarrasseer de gebruikte materialen.

Tips

Voeg in overleg de suikers toe.
Gebruik nooit een glazen kop wanneer er geen Rüdesheimer servies aanwezig is.
De gesuikerde slagroom vermengt zich snel met de koffie.
Overleg met de gast over de hoeveelheid alcohol die toegevoegd mag worden. 35 cc brandy is ruim voldoende.
Let op met de hoeveelheid slagroom. De room wil wat uitzetten door de warme koffie en zal mogelijk overstromen.
Als er een klein flambeerpannetje met een flambeertoestel gebruikt wordt om de brandy te verwarmen, kan deze al aangestoken worden en brandend in de koffie met suiker gegoten worden. Dit is een sterk showmiddel.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
De koffie en de slagroom niet vermengd (dus goed gescheiden) zijn.
er een warme en smaakvolle koffie geserveerd wordt.