Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Grillen met een contactgrill

Deze tekst beschrijft hoe je op de juiste wijze vlees, vis en groente op een contactgrill bereidt.

Grillen met een contactgrill - Stap 1 Grillen met een contactgrill - Stap 2 Grillen met een contactgrill - Stap 3

Inleiding

Grillen is het door middel van contactwarmte of stralingswarmte dichtschroeien, bruin en eventueel gaar maken van vlees, vis, gevogelte, wild of groente. De hete contactgrill verhit het product met contactwarmte.

Een contactgrill is een grill die twee platen heeft. Een voordeel van het werken met een contactgrill is dan ook dat je het vlees niet hoeft te draaien, want je grilt immers aan twee kanten tegelijk. We grillen producten om er tijdens het garingsproces een roostersmaak aan te geven, denk bijvoorbeeld aan vis, vlees, gevogelte, wild en groenten.

Benodigde materialen

contactgrill
tang
werkplank
kwast
bord
bestek
servetje
meeneemverpakking (plastic bakje, zakjes)
plastic tasje
desinfecteermiddel / zeep
water
Torkrol (= keukenpapier voor het afdrogen van de handen)
afvalemmer

Benodigde grondstoffen

producten om te grillen (denk aan: vis, vlees, gevogelte, wild en groenten)
arachideolie
kruiden
marinade

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Was je handen met desinfecterende zeep en droog ze goed af.
  2. Zet de contactgrill aan en smeer deze in met olie op beide platen.
  3. Haal je product dat gegrild moet worden uit de koeling en haal de folie met datumsticker van het product af.
  4. Bewerk het product zodat het klaar is om te grillen.
  5. Zodra de grill op temperatuur is, plaats je het product met behulp van een tang tussen de platen van de contactgrill. Sluit de grill. Afhankelijk van het product gril je met een hoge of een lage temperatuur. Hou rekening met de gewenste gaarheid, hoeveelheid, omvang en presentatie van het product.
  6. Controleer regelmatig het product zodat het niet aanbrandt.
  7. Bereid tussentijds je bord voor of zet de meeneemverpakking klaar.
  8. Zodra het product de juiste gaarheid heeft bereikt, doe je deze direct in de meeneemverpakking of op een bord. 
  9. Zet de verpakking bij een meeneembestelling op de toonbank en bij consumeren ter plaatse serveer je het product uit op een mooi opgemaakt bord.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd als:
het product van buiten en binnen de juiste temperatuur heeft;
het product mooi van kleur is en er aantrekkelijk uitziet door het streepjesuiterlijk.