Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Bevroren producten ontdooien

Deze tekst beschrijft hoe het ontdooien van producten in zijn werk gaat.

Bevroren producten ontdooien - Stap 1 Bevroren producten ontdooien - Stap 2 Bevroren producten ontdooien - Stap 3

Inleiding

Snackbars, fastfoodrestaurants en andere fastservicebedrijven werken veel met diepgevroren producten. Het gaat hierbij om hamburgers en andere snacks. Ook wordt in een deel van de fastservicebedrijven diepgevroren frites gebruikt. In deze instructie leren we je hoe je omgaat met een diepgevroren product dat vóór bereiding ontdooid moet worden.

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Lees de aanwijzingen op de verpakking van het diepgevroren product. Sommige producten hoeven niet per se te worden ontdooid voordat ze bereid kunnen worden. In het algemeen zal dit echter wel worden aangeraden, omdat het de kwaliteit van het product én het frituurvet ten goede komt.
  2. Volg de aanwijzingen op de verpakking nauwgezet op. De fabrikant baseert zijn aanwijzingen op uitgebreid vooronderzoek en ze geven de garantie dat je hierdoor een optimale kwaliteit bereikt.
  3. Controleer voordat je een product gaat gebruiken altijd eerst de uiterste houdbaarheidsdatum. Vaak kunnen diepvriesproducten gedurende ettelijke maanden bij een temperatuur van ten minste min 18 °C bewaard blijven. De afkorting THT op de verpakking betekent ‘tenminste houdbaar tot’, terwijl de afkorting UCD staat voor ‘uiterste consumptiedatum’.
  4. In dit voorbeeld ontdooien we diepgevroren hamburgers (die bij sommige fastfoodrestaurants ook wel ‘patties’ worden genoemd). Voor het ontdooien heb je een opvangbak met een lekrooster nodig.
  5. Je legt de hamburgers op het rooster. Ze mogen onderling geen contact maken en moeten dus los van elkaar liggen.
  6. Ontdooien in de omgevingstemperatuur verhoogt de kans op bacterievorming en daarom is het beter een product te ontdooien in een koeling. Je plaatst de lekbak met de hamburgers dus in de koeling (maximaal +4 °C) om te ontdooien. Zet de lekbak op een lage plek in de koelkast om er helemaal zeker van te zijn dat er geen vocht op andere producten kan lekken. Om uitdrogen van de hamburgers te voorkomen, dek je de lekbak af.
  7. Als de hamburgers ontdooid zijn, leg je ze met behulp van een serveerspatel – niet met de handen aanraken – op een roestvrijstalen presentatieschaal (zeker géén houten onderschalen, want dit verhoogt de kans op kruisbesmetting aanzienlijk). De hamburgers zijn nu klaar voor bereiding.
  8. Je reinigt de lekbak. Eerst verwijder je het lekwater (ook wel drip of ontdooivocht genoemd) zorgvuldig. Het mag onder geen beding in aanraking komen met andere producten (en zéker niet met bijvoorbeeld rauwkostsalades) omdat dan de kans op bacteriologische kruisbesmetting groot is.
  9. Reinig en desinfecteer de uitlekbak en het rooster en was daarna je handen goed met (desinfecterende) zeep.

Tips

Bekijk ook het filmpje over het ontdooien van producten.

Resultaat

Eenmaal ontdooide producten mag je niet opnieuw invriezen. Niet alleen verliest het product hierdoor kwaliteit, maar bovendien verhoogt ontdooien en opnieuw invriezen de kans op bacteriologische besmettingen.
Diepvriesfrites laten zich prima ontdooien in de zak, doe dit dan wél altijd in de koeling. Zorg dat de friteszak tijdens het ontdooien vrij ligt en niet in de verdrukking komt.