Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

IJsblokjes- en schilferijsmachines gebruiksklaar maken

Deze tekst gaat over het gebruiksklaar maken van een ijsblokjesmachine.

IJsblokjes- en schilferijsmachines gebruiksklaar maken - Stap 1 IJsblokjes- en schilferijsmachines gebruiksklaar maken - Stap 2 IJsblokjes- en schilferijsmachines gebruiksklaar maken - Stap 3

Inleiding

Er zijn machines die zowel ijsblokjes als schilferijs kunnen maken. Voor schilferijs maalt de machine de blokjes tot schilfers. Er zijn ook speciale schilferijsmachines. In een ronddraaiende trommel wordt water tegen de vrieskoude binnenwand gesproeid zodat het daar bevriest. Gelijktijdig zorgt een langzaam ronddraaiend mes ervoor dat het ijs wordt afgeschraapt.

De machine staat dag en nacht aan en wordt alleen bij het ontdooien uitgezet. De machine is dus direct gebruiksklaar.

Elke machine heeft een specifieke reinigingswijze (zie handleiding van betreffende machine)

Benodigde materialen

ijsblokjesmachine
schilferijsmachine
kunststof schep
kan
emmer
doekje
wegwerphandschoenen
checklijst
pen

Benodigde grondstoffen

reinigingsmiddel
water

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Je controleert of het ijs niet aan het smelten is en doet dit ook regelmatig gedurende de dag. De temperatuur in de voorraadbak ligt boven de 0°C. Hierdoor kunnen bacteriën zich vermeerderen. Houdt hier rekening mee door schoon en hygiënisch te werken.
  2. Bij gebruik schep je de ijsblokjes uit de voorraadbak met de kunststof schep.
  3. Zet de kunstofschep rechtop in het ijsreservoir, zodat het handvat niet in aanraking komt met het ijs.
  4. Doe bij een bestelling eerst de ijsblokjes in het glas, als je er daarna het bestelde drankje opgiet heb je binnen een handomdraai een koelfrisse drank.
  5. Het SCHOONMAKEN moet met regelmaat gebeuren volgens de schoonmaakinstructies. Doe dit echter tegen het einde van de dag omdat de machine tijd nodig heeft om weer nieuwe ijsblokjes te maken. Na iedere schoonmaakbeurt vermeldt je dit op de checklijst voorzien van tijdstip en initialen.
  6. Een manier van REINIGEN kan zijn: De machine uitzetten. De aanwezige ijsblokjes verwijderen en deze in een schone kan doen voor eventuele bestellingen. Hierna een emmertje met reinigingsmiddelen heet water vullen. Een schoon doekje en borstel in de emmer, eerst de binnenkant dan de buitenkant afnemen. Hierna met het doekje grondig nawrijven aan de binnenkant om de smaak van schoonmaakmiddel te verwijderen.

Tips

Bekijk ook het filmpje over het reinigen van de ijsblokjesmachine.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd als:
er volgens de handleiding wordt gereinigd;
de machine met regelmaat wordt gereinigd.