Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gasten placeren

Uitleg van het correct placeren van gasten.

Gasten placeren - Stap 1 Gasten placeren - Stap 2 Gasten placeren - Stap 3

Benodigdheden

Sfeervol gedekte restauranttafel voor twee personen.

Beginsituatie

Als je de gasten hebt begroet bij binnenkomst en eventueel de jassen hebt aangenomen, vraag je of je de gast naar hun tafel mag begeleiden. Bij de tafel plaats je de gasten, dit heet placeren.

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Schuif de stoel naar achter, zodat je gast er op kan plaatsnemen. Dit heet placeren.
  2. Om de gast te placeren, trek je met twee handen de stoel naar achteren, zodat de gast kan gaan zitten.
  3. Zodra de gast gaat zitten schuif je de stoel voorzichtig aan.
  4. Vraag of je alvast een aperitief kan inschenken.
  5. Als je de gasten hun aperitief hebt geserveerd, kun je vragen of je hun bestelling mag opnemen.

Tips

Meestal wordt vriendelijkheid en zorgzaamheid van de bediening beantwoord met vriendelijkheid van de gast. Maak als de situatie het toelaat een praatje en toon belangstelling.

Resultaat

Je heeft de gasten goed geplaceerd als je:
- hen met een gastvrije glimlach aan een verzorgde tafel hebt geplaatst;
- dames eerst hebt geplaceerd en daarna de heren;
- hen vlot voorziet van een aperitief.

Het placeren van gasten gebeurt in veel restaurants, maar niet overal. Ook als het niet bij de bedrijfsformule hoort dat je gasten placeert, zorg je ervoor dat gasten kunnen plaatsnemen aan een verzorgde en schone tafel. Ook een gast die zelf gaat zitten, wil graag direct aandacht.