Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Borden dragen volgens de onderhandse draagmethode

Voor het debarrasseren van minimaal drie vuile borden (met etensresten) wordt de onderhandse draagmethode gebruikt.

Borden dragen volgens de onderhandse draagmethode - Stap 1 Borden dragen volgens de onderhandse draagmethode - Stap 2 Borden dragen volgens de onderhandse draagmethode - Stap 3

Benodigdheden

Vier gasten zitten aan een gedekte tafel. Daarop staan borden met etensresten.

Beginsituatie

De gasten hebben etensresten op hun bord. Ze zijn klaar met eten, want het bestek ligt schuin op het bord.

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Je ziet dat de gasten klaar zijn met eten en je gaat debarrasseren.
  2. Start rechts van de tafel met afruimen.
  3. Pak vanaf de rechterkant van de gast met de rechterhand de rand van het bord en neem dit bord over met je linkerhand.
  4. Leg het bestek op de juiste manier op het bord.
  5. Pak het tweede bord vanaf de rechterzijde van de gast van tafel.
  6. Sorteer het bestek en de etensresten.
  7. Pak het derde bord en sorteer het bestek en etensresten.
  8. Herhaal deze handeling bij de rest van de borden.

Tips

Je mag de etensresten op het eerste bord ook laten liggen, maar bij het inleveren bij de afwas is het praktischer om al het afval gescheiden van het bestek te houden.
Je kunt ook beginnen bij een gast die zijn/haar bord helemaal leeg heeft, dat scheelt een handeling.
Maak het niet te zwaar, dan voorkom je onnodig gevaar voor de gast en fysieke klachten bij jezelf (je kunt je arm of schouder overbelasten).

Resultaat

Een gastheer/vrouw kan met behulp van de onderhandse draagmethode minimaal drie borden, waarop gasten etensresten hebben laten liggen, debarrasseren en vervoeren als:
- hij/zij het veilig doet;
- hij/zij de gasten niet teveel stoort;
- hij/zij het vakkundig doet;
- het debarrasseren snel gaat.

Bij twee gasten kan de onderhandse draagmethode ook worden toegepast, maar op de plaats van het derde bord kan een schaal of broodmandje worden geplaatst.