Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Een standaardcouvert opdekken

Je gaat een restauranttafel voor vier personen opdekken met een standaardcouvert. Een standaardcouvert of een à-la-cartecouvert kan verschillen van bedrijf tot bedrijf. Het meest voorkomende standaardcouvert wordt hier beschreven.

Een standaardcouvert opdekken - Stap 1 Een standaardcouvert opdekken - Stap 2 Een standaardcouvert opdekken - Stap 3

Benodigdheden

Groot tafelmes, grote tafelvork, grote tafellepel, servet, rodewijnglas, waterglas, toastbordje.

Beginsituatie

Een restaurant waar een rechthoekige tafel met tafelkleed is opgedekt met vaste attributen (peper en zout, bloemenvaasje en een kaars). De stoelen zijn recht tegenover en naast elkaar gezet, zodat er direct kan worden ingedekt. De vaste attributen staan midden op de tafel.

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Pak vier gevouwen servetten en zet deze op een dienblad.
  2. Leg of zet de servetten op tafel, midden voor iedere stoel.
  3. Leg het gepoleerde bestek op een transportbord en ga er mee naar de tafel.
  4. Ga achter of rechts van de stoel staan om het bestek in te dekken.
  5. Pak een mes en leg dit rechts van het servet.
  6. Leg de lepel rechts naast het grote mes.
  7. Leg de vork links van het servet.
  8. Herhaal deze handeling bij de andere couverts.
  9. Dek links naast de vork een toastbordje in.
  10. Dek vanaf een dienblad de glazen in.
  11. Zet het waterglas rechts van het wijnglas.
  12. Controleer de ingedekte standaardcouverts.

Tips

Gebruik een bord om de afstand tussen het mes en de vork te bepalen.

Resultaat

De gastheer/-vrouw kan een tafel indekken met een standaardcouvert als:
- de tafel volgens de regels staat ingedekt met een standaardcouvert;
- het bestek, de glazen, de servetten en de toastbordjes op dezelfde manier en op dezelfde afstanden van elkaar zijn neergezet;
- het bestek vlekvrij is gebleven.