Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Koelkasten schoonmaken

Achter de bar en in de office staan koelkasten waarin de dagvoorraad staat. Dagelijks moet je de koelkasten controleren en de handgreep schoonmaken en ontsmetten. De koelkasten moeten wekelijks worden schoongemaakt en ontsmet.

Koelkasten schoonmaken - Stap 1 Koelkasten schoonmaken - Stap 2 Koelkasten schoonmaken - Stap 3

Benodigdheden

Een bar met een koelkast, diverse flessen frisdrank (groot en klein), emmer met warm water, schoonmaakmiddel, desinfecteermiddel, drie schoonmaakdoeken.

Beginsituatie

Achter de bar staat een koelkast die de wekelijkse reiniging moet krijgen.

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Pak een emmer met warm water en een ontvettingsmiddel/schoonmaakmiddel.
  2. Maak de koelkast leeg.
  3. Maak met een doek en het warme sopwater de wanden en de bodem goed schoon.
  4. Controleer de condensafvoer.
  5. Maak de binnenkant van de deur schoon.
  6. Als de koelkast van binnen schoon en droog is, maak je de buitenkant schoon.
  7. Na het schoonmaken pak je een emmer schoon warm water met een desinfecteermiddel.
  8. Vul de voorraad aan en ruim de koelkast weer in. Controleer bij het inruimen de tht-datum van alle producten.
  9. Teken de HACCP-lijst af waarop het schoonmaken van de koelkast staat vermeld.

Tips

Er bestaan schoonmaakmiddelen die ook desinfecterend werken.
Dit scheelt een extra handeling.

Resultaat

De gastheer kan geheel zelfstandig een koelkast schoonmaken, desinfecteren, aanvullen en inruimen.
De inhoud van de koelkast staat ordelijk op datum, met de etiketten naar voren.

Koelkasten en koelcellen in de keuken moeten dagelijks worden gereinigd en ontsmet.