Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Kruimeldeeg maken

Een stap voor stap uitleg van het maken van een kruimeldeeg.

Kruimeldeeg maken - Stap 1 Kruimeldeeg maken - Stap 2 Kruimeldeeg maken - Stap 3

Inleiding

Dit type deeg heet kruimeldeeg omdat er, als je de ingrediƫnten met elkaar vermengt, kruimels ontstaan die lijken op grove broodkruimels.
Kruimeldeeg wordt gebruikt voor boterkoekjes en als stevige bodem voor taarten en gebak.
Ook gebruikt men kruimeldeeg wel als losse kruimels bovenop b.v. een appeltaart.

Benodigde materialen

weegschaal
maatbeker
krabbertje
bekken

Receptuur

200 gr bloem (gezeefd)
150 gr boter
100 gr suiker
10 gr water
1 gr zout

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Weeg en meet alle grondstoffen zorgvuldig af.
  3. Kneed, op de werkbank, de boter met de hand totdat er een taaie massa is ontstaan.
  4. Voeg het vocht toe aan de suiker.
  5. Meng het suikermengsel en het zout met de hand door de boter.
  6. Zeef nu de bloem boven het botermengsel.
  7. Maak nu met beide handen een wrijvende beweging, zodat er "kruimels" van het boter-bloemmengsel ontstaan.
  8. Als alle bloem is opgenomen, kun je onder licht drukken de massa bij elkaar voegen.
  9. Leg het deeg in een bekken, dek het af en laat het in de koeling opstijven.
  10. Voorzie het product van een sticker en maak je werkplek schoon.

Tips

Kruimeldeeg kan het beste een dag van tevoren worden gemaakt.
Deze opdracht kan ook in een bekken worden uitgevoerd. Dit is vooral makkelijk in een keuken waar niet al te veel ruimte is.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- er een goed vermengd en verwerkbaar deeg is gemaakt;
- het deeg bestaat uit mooie kruimels.