Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Fileren van een rondvis, bijvoorbeeld zalm

Een stap voor stap uitleg van het fileren van een rondvis, bijvoorbeeld zalm.

Fileren van een rondvis, bijvoorbeeld zalm - Stap 1 Fileren van een rondvis, bijvoorbeeld zalm - Stap 2 Fileren van een rondvis, bijvoorbeeld zalm - Stap 3

Inleiding

Fileren is het gelijkmatig lossnijden van vlees, vis, wild of gevogelte van graten en/of beenderen. Het heeft tot doel een verwerkbaar en eetbaar product te krijgen. Deze techniek wordt toegepast op vlees, wild, vis en gevogelte.

Benodigde materialen

blauwe snijplank
fileermes

Benodigde grondstoffen

verse hele zalm

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Leg de schoongemaakte zalm op de snijplank.
  3. Druk met de linkerhand licht op de zijflank van de zalm zodat het vel gespannen komt te staan.
  4. Maak een inkerving in het vel, op de rug van de vis, direct achter de kop.
  5. Maak een lange snijdende beweging, in het vel op de rug van de zalm, van de kop naar de staart.
  6. Snijd met de punt van het mes over de graat.
  7. Houd het losgesneden visvlees omhoog en snijd het geheel los van de graat.
  8. Herhaal de handeling voor de andere zijde van de vis.
  9. Leg de visfilet met het vel op de snijplank.
  10. Maak het visvlees bij de staart los van het vel.
  11. Zet het fileermes met de scherpe kant enigszins schuin naar voren op het vel.
  12. Houd met de andere hand het vel vast op de snijplank.
  13. Beweeg het fileermes met kleine zijdelingse bewegingen naar voren van je af zodat het vel voorzichtig loskomt.
  14. Verpak de zalmfilet en voorzie deze van een datumsticker.
  15. Reinig en desinfecteer de werkplek en het keuken materiaal.

Tips

- Zorg tijdens het fileren voor een vlakke stand van het mes.
- Zorg dat alle graten worden verwijderd.
- Gebruik een scherp mes.
- Werk zo dicht mogelijk langs de graat zodat je zo min mogelijk visvlees aan de graat laat zitten.
- En werk zo dicht mogelijk langs het vel zodat er geen visvlees op het vel achterblijft.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de visfilets mooi glad zijn zonder inkepingen;
- de visfilet nog heel is;
- dat er zo weinig mogelijk visvlees aan de graten en het vel zijn achter gebleven.

Trefwoorden

vis voorbereiding