Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Het maken van mousses, bijvoorbeeld chocolademousse

Een stap voor stap uitleg van het maken van mousses, bijvoorbeeld chocolademousse.

Het maken van mousses, bijvoorbeeld chocolademousse - Stap 1 Het maken van mousses, bijvoorbeeld chocolademousse - Stap 2 Het maken van mousses, bijvoorbeeld chocolademousse - Stap 3

Inleiding

Een mousse is een luchtig gerecht meestal op basis van geklopte room. Doordat een mousse niet met een bindmiddel wordt gebonden, ontstaat een zacht, smakelijk geheel. Als smaakstoffen kun je vruchtenpurees, pasta's, compounds, couverturesoorten of extracten zoals koffie gebruiken.

Benodigde materialen

vetvrij:
bekken
mixer
pannenlikkers
afruimbakjes
spatels
garde

Receptuur

voor 1 kg:
300 gr pure chocolade
4,5 dl room
25 gr cognac
150 gr gepasteuriseerd eiwit
150 gr suiker

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Smelt de chocolade au bain-marie.
  3. Klop de room tot hij zalfachtig of op yoghurtdikte is.
  4. Klop de eiwitten met de suiker in een vetvrije kom met een elektrische mixer totdat er pieken ontstaan.
  5. Spatel een klein beetje van de geslagen room door de gesmolten chocolade.
  6. Voeg dan het chocolademengsel bij de rest van de room.
  7. Spatel vervolgens het eiwitmengsel door de room.
  8. Proef de mousse.
  9. Verwerk de mousse in schalen, op borden of in coupes.
  10. Bewaar de mousse afgedekt met plastic folie in de koeling en voorzie deze van een datumsticker.
  11. Reinig en desinfecteer alle gebruikte materialen, gereedschappen en werkplek.

Tips

Klop de eiwitten met de suiker niet in een keer, maar voeg steeds een beetje suiker toe om de lucht beter vast houden.

Bij het maken en het bereiden van een mousse moet je zorgen dat alle ingrediënten op dezelfde temperatuur verwerkt worden.

Gebruik altijd suiker die zo fijn mogelijk is.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de mousse luchtig is;
- de mousse zalfachtig is;
- de mousse geen klonten bevat;
- de mousse goed op smaak is.