Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Het sauteren van gevogelte, bijvoorbeeld kipfilet.

Een stap voor stap uitleg van het sauteren van gevogelte, bijvoorbeeld de suprêmes of filet van een kip.

Het sauteren van gevogelte, bijvoorbeeld kipfilet. - Stap 1 Het sauteren van gevogelte, bijvoorbeeld kipfilet. - Stap 2 Het sauteren van gevogelte, bijvoorbeeld kipfilet. - Stap 3

Inleiding

Het doel van sauteren is:
- een product te verkrijgen dat van binnen een juiste gaarheid heeft;
- ervoor te zorgen dat het product een goudbruine krokante korst heeft.

In tegenstelling tot rood vlees wordt gevogelte, met name kip, wel doorbakken. Kippenvlees kan namelijk besmet zijn met de salmonellabacterie. Vooral de borstfilets, de suprêmes van gevogelte worden gesauteerd. De poten van gevogelte zijn te pezig en vereisen een langere bereidingstijd. De bereidingstemperatuur voor het sauteren van gevogelte (wit vlees) is lager dan bij rood
vlees.

Benodigde materialen

hittebron
sauteuse
vleespincet of tang
afruimbakje (voor de bloem)
gele snijplank

Benodigde grondstoffen

vetstof
kipfilet
bloem
zout

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Kruid de filets van de kip met zout, peper en eventueel andere kruiden zoals kerrie.
  3. Wentel de filets dan door de bloem.
  4. Klop de overtollige bloem er af.
  5. Zet de sauteuse op de hittebron en verwarm deze.
  6. Doe de vetstof in de sauteuse.
  7. Laat de vetstof uitbruisen maar houd de starttemperatuur laag.
  8. Leg de filets in de sauteuse en bak ze aan beide kanten goudbruin.
  9. Gaar de filets vervolgens op een laag vuur door totdat ze gaar zijn.
  10. Laat de filets tenslotte in aluminiumfolie op een warme plaats rusten.

Tips

De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van het product en de temperatuur van de pan. Dunne producten zijn sneller klaar.

De vetstof die je gebruikt kan invloed hebben op de smaak. Gebruik geen vaste boter of margarinesoorten; hierin zit nog veel vocht en dat gaat spetteren.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de suprêmes aan beide zijden goudbruin en niet aangebrand zijn;
- de suprêmes goed gaar zijn.