Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Lasagne bereiden

Een stap voor stap uitleg van het bereiden van lasagna.

Lasagne bereiden - Stap 1 Lasagne bereiden - Stap 2 Lasagne bereiden - Stap 3

Inleiding

Lasagna behoort net als ravioli en tortellini tot de gevulde meelspijzen. De vulling van deze meelspijzen kan bestaan uit vlees, vis, groenten of paddenstoelen al dan niet gemengd met een saus en bestrooid met geraspte kaas. Deze meelspijzen komen oorspronkelijk uit de Italiaanse keuken.

Het deeg dat we gebruiken voor deze meelspijzen noemen we pasta. Hoewel er diverse recepten voor pastadeeg zijn, wordt het traditioneel gemaakt van bloem (van het type Grano Duro), ei, olijfolie en zout. Het deeg wordt soms gekleurd met spinaziepuree, tomatenpuree of inktvisinkt.

Benodigde materialen

diepe ovenschaal
sauslepel
pannenlikker of spatel

Receptuur

Receptuur voor 1 kg:
300 g pastavellen van 2 mm dik (gekookt)
4 dl bolognesesaus
2 dl bechamelsaus
100 g geraspte kaas

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Schep een lepel bechamelsaus in de ovenschaal en verdeel dit, met behulp van een pannenlikker, gelijkmatig over de bodem van de schaal.
  3. Schep hierop een lepel bolognesesaus en verdeel dit gelijkmatig over de laag bechamelsaus.
  4. Bedek de saus met vellen gekookt/gedroogd pastadeeg.
  5. Vul zo de ovenschaal om beurten met de sauzen en de vellen gekookt pastadeeg. Herhaal dit tot alle ingrediënten opgebruikt zijn.
  6. Eindig met vellen gekookt pastadeeg afgedekt met bechamelsaus.
  7. Bestrooi tenslotte de bovenkant met geraspte kaas.
  8. Plaats de lasagna in een stille oven van 180 ºC gedurende ongeveer 25 minuten, totdat de lasagna een kerntemperatuur van 90 ºC heeft bereikt en de kaas op de bovenkant van de lasagna goudbruin gekleurd is.
  9. Haal de lasagna uit de oven en plaats deze op een vuurvaste ondergrond. Draag hierbij ovenwanten voor de veiligheid.
  10. De lasagna is gereed voor verdere verwerking.

Tips

Mocht de lasagna nog niet voldoende kleur hebben na bereiding in de oven, dan kan je hem onder de salamander plaatsen zodat de bovenkant nog even bijkleurt.

Voor later gebruik plaats je de lasagna in een blastchiller en koel je hem snel terug om bacterievorming te voorkomen. Bewaar de lasagna tijdelijk onder plastic folie en voorzien van een datumsticker in de koeling. De lasagna kan dan voor gebruik in de oven bereid worden.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de vulling en het pastadeeg laag om laag en gelijkmatig opgebouwd zijn;
- - de bovenkant van de lasagna niet verbrand is;
- de lasagna een kerntemperatuur heeft van 90 ºC;
- de kaas op de bovenkant van de lasagna goudbruin gekleud is;
- de lasagna, indien deze niet direct gebruikt wordt, snel teruggekoeld is in een blastchiller.