Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Groene saus bereiden

Een stap voor stap uitleg van de bereiding van groene saus.

Groene saus bereiden - Stap 1 Groene saus bereiden - Stap 2 Groene saus bereiden - Stap 3

Inleiding

Groene saus is een afleiding van mayonaisesaus waarin onder andere geconcentreerd kruidenvocht en gehakte groene kruiden zijn verwerkt. Groene saus serveer je wel bij koude buffetten.

Benodigde materialen

snijplank (groen)
koksmes (klein)
rvs-afruimbakjes
rvs-bekken
garde
kookpan (klein)
steelpan (klein)
vergiet
schuimspaan
passeerdoek

Receptuur

Voor 1 liter groene saus:
9 dl mayonaise
1 dl geconcentreerd kruidenvocht, gemaakt van waterkers, peterselie, kervel en dragon (40 gr)
200 gr spinazie
peper
zout

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Was de spinazie in ruim water.
  3. Blancheer de spinazie kort.
  4. Spoel de spinazie koud.
  5. Was de waterkers, peterselie, kervel en dragon.
  6. Hak de waterkers, peterselie, kervel en dragon fijn.
  7. Doe de gehakte kruiden en de gehakte spinazie in een passeerdoek en wring het geheel goed uit boven de steelpan.
  8. Kook het groene vocht in tot ongeveer de helft.
  9. Giet het afgekoelde groene vocht bij de mayonaise en meng het geheel met een garde goed door elkaar.
  10. Breng de groene saus op smaak met wat peper en dek de saus af. Voorzie deze van een datumsticker en bewaar de saus op kamertemperatuur.
  11. Reinig en desinfecteer het keukenmateriaal en de werkplek.

Tips

Zorg dat het vocht van de groene kruiden en de spinazie voldoende is ingekookt. Als deze vloeistof te waterig is, zal de mayonaise te veel verdunnen.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de saus de gewenste dikte heeft;
- de saus een goede groene kleur heeft;
- de saus de gewenste smaak heeft.