Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gereedschappen en materialen schoonmaken/reinigen

Een stap voor stap uitleg van reinigen (het zichtbare vuil verwijderen) van gereedschappen en materialen.

Gereedschappen en materialen schoonmaken/reinigen - Stap 1 Gereedschappen en materialen schoonmaken/reinigen - Stap 2 Gereedschappen en materialen schoonmaken/reinigen - Stap 3

Inleiding

Gereedschap, apparatuur en oppervlakken die intensief met grondstof en eindproduct in aanraking komen moet je reinigen en desinfecteren.
Reiniging en desinfectie vindt plaats in twee stappen:
De visuele reiniging/schoonmaak: het verwijderen van zichtbaar vuil met een professioneel reinigingsmiddel.
De hygiënische schoonmaak: reinigen met een professioneel desinfectiemiddel van het niet zichtbare vuil.
De tweede stap, het desinfecteren, wordt in een andere bron uitgelegd.

Benodigde materialen

rvs-werkbank.
dubbele wasbak,
1 kookpan met voedselresten
gebruikte snijmachine met zichtbare resten
afvalbak
extra kunststof wasbak.
2 kunststof borstels
2 waterstoppen
rvs-afdruiprek
plastic handschoenen
schoonmaakplan

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde schoon te maken materialen klaar voor het reinigen en vul één wasbak met lauwwarm water.
  2. Verwijder de grove voedselresten van het gebruikte materiaal direct in de afvalbak en laat het in het lauwe water weken.
  3. Nadat alle materialen en gereedschappen geweekt zijn, leg je ze terug op de werkbank of in een kunststof wasbak. Laat het weekwater weglopen en vul de wasbak weer met warm water en reinigingsmiddel. Vul de andere wasbak met heet water van minimaal 80 graden Celsius
  4. Reinig de materialen met een borstel en spoel het af in het hete stromende water.
  5. Laat de materialen drogen op een schone werkbank of gebruik een droogdoek die je eenmalig gebruikt.
  6. Reinig en desinfecteer de spoelbakken en borstel(s) goed na gebruik.

Tips

-Reinig (en desinfecteer) het gebruikte materiaal altijd na gebruik om kruisbesmetting te voorkomen.
-Reinig ook tussen de verschillende handelingen en zelfs tijdens productie van hetzelfde gerecht.
-Lees altijd de voorschriften op van de reinigings- of schoonmaakmiddelen.
-Sommige fabrikanten schrijven een afwijkende watertemperatuur voor; volg dat op.
-Gebruik altijd reinigings- of schoonmaakmiddelen van één fabrikant voor het beste resultaat.
-Dweilen moeten uitkookbaar zijn.
-Berg de schone materialen op in een schone omgeving.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer na het reinigen geen zichtbaar vuil meer aanwezig is.