Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Het schubben of ontschubben van een vis

Een stap voor stap uitleg van het schubben of ontschubben van een vis.

Het schubben of ontschubben van een vis - Stap 1 Het schubben of ontschubben van een vis - Stap 2 Het schubben of ontschubben van een vis - Stap 3

Inleiding

Als er nog schubben op de huid van een vis zitten, dan is deze na bereiding oneetbaar.
Dunne schubben bijvoorbeeld, die in aanraking komen met de pan, gaan loodrecht op de huid staan.
Daarom worden bepaalde vissen (ont)schubt. Na het ontschubben zijn ze klaar voor een verdere bewerking.
Controleer het product altijd goed voor de bereiding.

Benodigde materialen

blauwe snijplank
doek
afruimbak
koksmes
plateau

Benodigde grondstoffen

verse hele vis met schubben

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Plaats de vis op de blauwe snijplank bij de wasbak.
  3. Pak de vis stevig vast bij de staart en plaats het mes met de achterkant op de huid van de vis.
  4. Zet de koudwaterkraan iets open en laat het water over de vis lopen.
  5. Schraap met de achterkant van het mes voorzichtig met een lichte druk over de vis, van staart naar kop.
  6. Als een kant van de vis schoon is, draai je de vis om en herhaal je de handeling aan de andere kant van de vis.
  7. Als de vis helemaal schoon is, spoel je deze voorzichtig even af en leg je hem op een plateau.
  8. Dek het plateau af met vershoudfolie en voorzie deze van een datumsticker.
  9. Reinig en desinfecteer alle gebruikte materialen, gereedschappen en de werkplek.

Tips

Je kunt eventueel ook een schone nieuwe staalborstel gebruiken in plaats van een mes; je krijgt het zelfde resultaat maar het is minder gevaarlijk voor jezelf. Ook hierbij hou je de vis onder de kraan.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de hele vis is ontdaan van de schubben.