Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Het tourneren van aardappelen in de vorm van een maan

Een stap voor stap uitleg van het tourneren van aardappelen in de vorm van een halve maan.

Het tourneren van aardappelen in de vorm van een maan - Stap 1 Het tourneren van aardappelen in de vorm van een maan - Stap 2 Het tourneren van aardappelen in de vorm van een maan - Stap 3

Inleiding

Tourneren heeft tot doel producten te verfraaien, door ze met een tourneermesje gelijkmatig van vorm, grootte en gewicht te snijden.
Met name de harde groentesoorten als koolraap, meiknol, wortelen, komkommer en courgette maar ook aardappelen en champignons zijn geschikt om te tourneren.

Benodigde materialen

3 afruimbakjes met water
1 snijplank (wit)
1 tourneermesje

Benodigde grondstoffen

geschilde, gewassen aardappelen van gelijke grootte

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Neem aardappelen van gelijke grootte.
  3. Snijd een kapje van de boven- en onderkant van de aardappel af.
  4. Snijd de aardappelen doormidden en daarna de beide helften zodat gelijke kwartdelen ontstaan.
  5. Neem een kwart deel tussen duim en wijsvinger.
  6. Snijd met een tourneermesje van de wijsvinger naar de duim zodat een mooie ronde kant ontstaat.
  7. Draai het kwart aardappel elke keer een stukje en maak telkens in één keer een snijbeweging langs de aardappel.
  8. Maak bij de laatste beweging een uitholling naar binnen zodat er een maantje ontstaat.
  9. Doe de getourneerde aardappelen in koud water om verkleuren te voorkomen.
  10. Reinig en desinfecteer de werkplek en het keukenmateriaal.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de techniek van het tourneren vlot en vaardig uitgevoerd wordt;
- de aardappelen gelijkmatig van vorm getourneerd zijn;
- de maantjes snijvlakken hebben die in één keer gesneden zijn.