Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Sla wassen

Een stap voor stap uitleg van de techniek van het wassen van sla.

Sla wassen - Stap 1 Sla wassen - Stap 2 Sla wassen - Stap 3

Inleiding

Wassen is in ruim koud water het verwijderen van ongerechtigdheden van groenten, aardappelen, fruit, rijst en peulvruchten. Wassen heeft tot doel om een verwerkbaar of eetbaar product te verkrijgen.
Je wast een product als:
- het vuil is (bijvoorbeeld door zand, luis of ander ongedierte);
- er stof aan zit (bijvoorbeeld bij peulvruchten);
- er bestrijdingsmiddelen op zitten (bijvoorbeeld bij fruit of groenten);
- er vliesjes aan zitten (bijvoorbeeld bij peulvruchten of rijst).
Als er bladluizen of ander ongedierte op het product zitten, dan wordt er voor het wassen zout toegevoegd aan het water.

Benodigde materialen

2 grote glazen kommen
1 slacentrifuge of plastic slabak
witte keukendoek (vochtig)

Benodigde grondstoffen

geplukte Hollandse kropsla
eventueel zout
ruim koud stilstaand water

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Pak een grote kom en vul die met koud water, vijf maal de omvang van de sla.
  3. Doe de geplukte sla in de kom en dompel deze voorzichtig onder zonder te knijpen.
  4. Beweeg de sla met de hand door het water.
  5. Verschoon het water als het sterk vervuild raakt en herhaal de handeling tot het water helder blijft.
  6. Doe de schone sla in een slacentrifuge en verwijder het overtollige water.
  7. Controleer de sla goed op oneffenheden is en doe de sla in een kom.
  8. Dek de sla af met een vochtige doek.
  9. Reinig en desinfecteer de werkplek en het keukenmateriaal.

Tips

Werk hygiënisch en controleer goed of de sla schoon is. Was meerdere malen in ruim water maar niet onnodig lang om verlies van vitamine C te voorkomen. Controleer ook goed de onderkant van de slablaadjes; daar zit vaak het meeste vuil en ongedierte.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de schone sla vrij van zand, ongedierte en bestrijdingsmiddelen is;
- de sla na het wassen nog knapperig, onbeschadigd en licht vochtig is;
- de gewassen sla is afgedekt met een vochtige doek om het goed te bewaren.