Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Een gesnipperde ui aanzweten

Een stap voor stap uitleg van het aanzweten van een gesnipperde ui.

Een gesnipperde ui aanzweten - Stap 1 Een gesnipperde ui aanzweten - Stap 2 Een gesnipperde ui aanzweten - Stap 3

Inleiding

Aanzweten is het bakken van groenten met weinig vetstof in een pan zonder deksel, zonder dat de groenten kleuren. Het aanzweten heeft tot doel de smaak van groenten te verbeteren terwijl de originele kleur behouden blijft.

Benodigde materialen

steelpan met dikke bodem
spatel

Benodigde grondstoffen

boter of olie
gesnipperde ui

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Neem een steelpan met dikke bodem en plaats deze op het fornuis.
  3. Doe de boter in de steelpan.
  4. Verhit de boter totdat deze stopt met bruisen. Zorg ervoor dat de boter niet bruin kleurt.
  5. Voeg de gesnipperde ui toe.
  6. Zweet de gesnipperde ui aan. Roer hierbij voortdurend met een spatel zodat de gesnipperde ui niet verbrandt of verkleurt.
  7. Zet het vuur laag.
  8. Verwarm het geheel nog even kort door onder voortdurend roeren met een spatel.
  9. Neem de steelpan van het vuur als de gesnipperde ui er 'glazig' uitziet. Glazig wil zeggen dat het lijkt alsof het product doorzichtig is. De gesnipperde ui kan nu gebruikt worden voor verdere verwerking.

Tips

Mocht het aanzweten te hard gaan, waardoor de gesnipperde ui dreigt te verkleuren, dan kun je de pan even van het vuur halen en op een koud oppervlak plaatsen, terwijl je rustig met de spatel blijft roeren. Hierdoor zal de temperatuur snel dalen waardoor verkleuring van de gesnipperde ui wordt voorkomen.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de gesnipperde ui na het aanzweten niet gekleurd is en niet verbrand is;
- de gesnipperde ui er glazig uitziet;
- de gesnipperde ui niet bitter smaakt.

Trefwoorden

kleurloos glazig bakken