Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Citrusvruchten uitsnijden, bijvoorbeeld een grapefruit

Een stap voor stap uitleg van het uitsnijden van citrusvruchten bijvoorbeeld een grapefruit.

Citrusvruchten uitsnijden, bijvoorbeeld een grapefruit - Stap 1 Citrusvruchten uitsnijden, bijvoorbeeld een grapefruit - Stap 2 Citrusvruchten uitsnijden, bijvoorbeeld een grapefruit - Stap 3

Inleiding

Het uitsnijden heeft tot doel een verwerkbaar en eetbaar product te krijgen. Deze techniek gebruiken we vooral veel bij citrusvruchten zoals een sinaasappel of grapefruit. Deze hebben van schillen en vliezen die niet smakelijk of hard zijn. Uitgesneden vruchten zie je vaak terug in fruitsalades of zoete sauzen.

Benodigde materialen

een werkbank
1 groene snijplank (voor groente en fruit)
1 koksmes (scherp) of kartelmes
verzamelbak
1 afvalemmer

Benodigde grondstoffen

1 hele grapefruit

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Snijd aan de onderkant en bovenkant een kapje van de grapefruit af, tot aan het vruchtvlees.
  3. Zet de grapefruit met de vlakke kant op een snijplank.
  4. Snijd van boven naar beneden in een vloeiende lijn de schil van het vruchtvlees.
  5. Snijd de schil van de grapefruit zo dik af dat vruchtvlees direct zichtbaar wordt, maar ook niet meer dan dat.
  6. Draai de grapefruit en herhaal de techniek tot de hele schil is verwijderd.
  7. Neem de grapefruit in de hand en snijd nu voorzichtig langs één van de vliezen van een partje tot aan het midden van vrucht.
  8. Snijd daarna de andere zijde van het grapefruitpartje los van het vlies en wip het partje eruit.
  9. Ga zo door totdat alle partjes uit de grapefruit zijn uitgesneden.
  10. Verwijder de pitten uit de grapefruit en knijp het vocht van de overgebleven vliezen uit over de partjes.

Tips

Deze techniek kan ook worden toegepast op citrusvruchten zoals sinaasappel, citroen, limoen en ugli.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- er bij het schillen niet te veel vruchtvlees verloren is gegaan;
- de partjes ontdaan zijn van hun vliezen;
- de partjes heel zijn;
- de pitten verwijderd zijn.