Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Bechamelsaus bereiden

Een stap voor stap uitleg van het bereiden van een bechamelsaus.

Bechamelsaus bereiden - Stap 1 Bechamelsaus bereiden - Stap 2 Bechamelsaus bereiden - Stap 3

Inleiding

Bechamelsaus is een basissaus. Een basissaus kan zelfstandig gebruikt worden, maar er worden ook verschillende afleidingen van gemaakt. Bechamelsaus wordt toegepast bij groentegerechten, meelspijzen, eiergerechten, vlees- en visgerechten.

Benodigde materialen

2 rvs-steelpannen met dikke bodem en zonder deksel
garde
kunststof harde spatel
passeerdoek
zeef
soeplouche
rvs-bakje
rvs-schaaltje voor de bloemkool

Receptuur

Voor 1 liter bechamelsaus:
60 gr bloem
50 gr geklaarde margarine
0.9 l melk
25 gr ui
1 laurierblad
1 gr tijm
citroensap
zout en peper
nootmuskaat

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Als je nog geen roux hebt gemaakt, maak je eerst een blanke roux zodat deze kan afkoelen.
  3. Breng dan de melk aan de kook en voeg laurierblad en tijm toe.
  4. Voeg in een bekken een beetje melk toe aan de koude roux en voeg dan dat mengsel toe aan de rest van de melk.
  5. Roer met de garde voorzichtig door het mengsel van de roux en de kokende melk tot een gladde saus is verkregen.
  6. Zet het vuur lager en kook de saus zachtjes onder regelmatig roeren ongeveer 30 minuten door.
  7. Zeef de saus door met de bolle kant van een pollepel de saus door een vochtige passeerdoek en een zeef te roeren.
  8. Breng de saus opnieuw al roerend langzaam aan de kook.
  9. Breng de saus op smaak met zout, peper en citroensap.

Tips

Als de saus te dik is, kun je deze verdunnen door wat melk toe te voegen. Roer de bechamelsaus goed door wanneer je de saus uit de mise en place verwarmt. De saus is zeer gevoelig voor aanzetten in de pan.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de juiste ingrediënten en hoeveelheden zijn gebruikt;
- de saus glad en zonder klontjes is;
- de saus geen zetmeelsmaak meer heeft;
- de saus niet aangebrand is en niet aangebrand smaakt;
- de saus blank van kleur is.

Trefwoorden

witte saus bechamel saus