Wij zijn bezig met het optimaliseren van onze website,
daarom willen we je 3 vragen stellen.

Wie ben je?
Wat voor informatie zoek je?
Bezoek je de site voor de eerste keer?
Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Het bakken van aardappelen in de oven, bijvoorbeeld met rozemarijn en knoflook.

Een stap voor stap uitleg van het bakken van aardappelen in de oven, bijvoorbeeld met rozemarijn en knoflook.

Het bakken van aardappelen in de oven, bijvoorbeeld met rozemarijn en knoflook. - Stap 1 Het bakken van aardappelen in de oven, bijvoorbeeld met rozemarijn en knoflook. - Stap 2 Het bakken van aardappelen in de oven, bijvoorbeeld met rozemarijn en knoflook. - Stap 3

Inleiding

Aardappelen worden in de oven gebakken om ze te garen en te voorzien van een mooie, smakelijke en krokante bruine korst. Je kan aardappelen op verschillende manieren in de oven bereiden. Zo worden pommes duchesse en pommes dauphine ook in de oven afgebakken.
In dit voorbeeld maken we aardappelen uit de oven met de smaakstoffen rozemarijn en knoflook.
De smaakmakers die je kan gebruiken zijn persoonlijk en ook vaak streekgebonden.

Benodigde materialen

groene snijplank
koksmes
kookpan
oven
vergiet
braadslee
schuimspaan

Receptuur

600 gram geschilde geblancheerde aardappelen
zeezout
zwarte peper
takje verse rozemarijn
vetstof
5 tenen knoflook

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  3. Haal de naalden van de rozemarijn en hak ze fijn of maal ze in een vijzel.
  4. Verhit de vetstof in een braadslee.
  5. Voeg de geplette knoflook, aardappelen en rozemarijn toe.
  6. Bestrooi het geheel met peper en zout en meng alles goed door elkaar.
  7. Zet de braadslee 20 tot 25 minuten in de oven.
  8. Schud de aardappeltjes regelmatig en haal ze uit de oven wanneer ze lekker goudbruin en krokant zijn.
  9. Reinig alle materialen, gereedschappen en de werkplek.

Tips

De vetstof die je gebruikt kan invloed hebben op de smaak. Ganzenvet bijvoorbeeld geeft een andere smaak af dan geklaarde boter of olijfolie. Gebruik geen vaste boter of margarinesoorten; hierin zit nog veel vocht en dat gaat spetteren.

De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte en grootte van de aardappel.
Schud en roer de aardappels tijdens het garen regelmatig door. Rozemarijn en knoflook kunnen snel verbranden.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de aardappelen gaar zijn;
- de aardappelen voorzien zijn van een mooie krokante bruine korst.