Wij zijn bezig met het optimaliseren van onze website,
daarom willen we je 3 vragen stellen.

Wie ben je?
Wat voor informatie zoek je?
Bezoek je de site voor de eerste keer?
Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Groente blancheren, bijvoorbeeld sperziebonen

Een stap voor stap uitleg van het blancheren van groenten, bijvoorbeeld sperziebonen.

Groente blancheren, bijvoorbeeld sperziebonen - Stap 1 Groente blancheren, bijvoorbeeld sperziebonen - Stap 2 Groente blancheren, bijvoorbeeld sperziebonen - Stap 3

Inleiding

Blancheren is een voorbereidingstechniek. Het doel van blancheren is het garen van groente zonder kleurverlies en, bij koolsoorten, het wegnemen van de bittere smaak.

Deze techniek pas je daarom meestal toe tijdens de mise en place in de koude keuken, warme keuken en de patisserie. Blancheren gebeurt altijd zonder deksel om het koolzuurgas te laten ontsnappen.
De techniek blancheren gebruik je ook als voorbereiding om groente in te vriezen; hierbij wordt de enzymwerking gestopt.

Benodigde materialen

litermaat,
kookpan,
snijplank,
schuimspaan,
weegschaal,
koksmes,
officemesje,
vergiet,
hittebron,
afruimbak,
kom met ijswater,
plastic folie.

Benodigde grondstoffen

Schoongemaakte sperziebonen

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Vul een pan met water en breng dit op hoog vuur snel aan de kook.
  3. Als het water kookt, voeg dan wat zout toe en daarna de sperziebonen.
  4. Laat het water op een hoog vuur zo snel mogelijk weer aan de kook komen.
  5. Blancheer de sperziebonen nu korte tijd totdat ze beetgaar zijn.
  6. Bepaal de juiste graad van gaarheid.
  7. Schep de sperziebonen met een schuimspaan uit het water over in een kom met ijswater.
  8. Giet de boontjes als ze afgekoeld zijn over in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
  9. Bewaar ze afgedekt onder plastic folie voorzien van een datumsticker in de koeling.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de groenten beetgaar zijn;
- de groenten mooi helder groen van kleur zijn.